Bregzit i korona napravili haos u Britaniji: Pumpe presušile, nema goriva! I vojska u pripravnosti (VIDEO)

28.09.2021

10:42

0

Manjak vozača kamiona nakon Bregzita, pogoršan situacijom tokom lokdauna, prouzrokovao je haos u britanskom lancu snabdevanja

Bregzit i korona napravili haos u Britaniji: Pumpe presušile, nema goriva! I vojska u pripravnosti (VIDEO)
Copyright AP Photo/Frank Augstein

Britanija je danas stavila vojsku u stanje pripravnosti kako bi pomogla u rešavanju tekuće krize sa nestašicom goriva, pošto je strah zbog nedovoljnog broja vozača cisterni doveo do panične kupovine, što je prouzrokovalo da mnoge pumpe ostanu bez goriva.

Ispred benzinskih pumpi su se formirale kolone automobila, iako je na desetine benzinskih stanica zatvorilo svoja vrata, okačivši natpise da im je nestalo benzina i dizela.

AP Photo/Frank Augstein
 

Manjak vozača kamiona nakon Bregzita, pogoršan obustavom testiranja za izdavanje vozačkih dozvola za kamione tokom lokdauna, prouzrokovao je haos u britanskom lancu snabdevanja, izazvavši čitav niz nestašica i poskupljenja uoči Božića.

Britanski ministar za preduzetništvo Kvasi Kvarteng izjavio je da je ograničen broj vozača vojnih cisterni stavljen u stanje pripravnosti kako bi bili raspoloživi za isporuku goriva ako bude potrebno.

- Iako industrija goriva očekuje da će se potražnja u narednim danima vratiti na normalne nivoe, u redu je da preduzmemo ovaj razuman korak iz predostrožnosti - poručio je Kvarteng.

AP Photo/Jon Super
 

Ako bude potrebe, kako dodaje, raspoređivanje vojnog osoblja će lancu snabdevanja obezbediti dodatne kapacitete, što je privremena mera za ublažavanje pritisaka izazvanih porastom lokalne tražnje za gorivom.

Na nekim benzinskim pumpama izbile su tuče dok su se vozači tiskali da kupe gorivo.

Talas haosa je poslednjih nedelja zahvatio petu najveću svetsku ekonomiju, jer je nedostatak kamiondžija zakočio lance snabdevanja, a skok veleprodajnih cena prirodnog gasa u Evropi gurnuo neke energetske kompanije u bankrot.

Britanski ministri, naftne kompanije i benzinske pumpe poručuju da postoje dovoljne zalihe goriva, ali da je nedostatak kamiondžija u kombinaciji sa paničnom kupovinom iscrpeo sistem.

AP Photo/Jon Super
 

Zbog velike potražnje za gorivom 50 do 90 odsto pumpi u nekim delovima Britanije ostalo je bez goriva.

Rojters navodi da je situacija tako ozbiljna da je Britansko medicinsko udruženje apelovalo da zdravstveni radnici dobiju prioritetni pristup gorivu kako bi zdravstvena služba mogla da funkcioniše.

AP Photo/Frank Augstein
 

Britiš Petroleum je saopštio u nedelju da je skoro jedna trećina njegovih pumpi u Britaniji ostala bez dve glavne vrste goriva zbog panične kupovine, što je primoralo vladu da suspenduje zakone o zaštiti konkurencije i da dozvoli kompanijama da rade udruženo kako bi se ublažila nestašica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike