Stigli novi rezultati: Pobedio Olaf Šolc, Merkelina CDU skliznula na istorijski minimum! (VIDEO)

27.09.2021

05:43

0

Autor: J. S. J.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) će po drugi put ući u parlament, sa osvojenih 10,3 odsto glasova

Stigli novi rezultati: Pobedio Olaf Šolc, Merkelina CDU skliznula na istorijski minimum! (VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i njen kandidat za kancelara Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, stekavši tako blagu prednost u odnosu na rivalsku Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), pokazuju najnoviji rezultati izbora.

Stranka CDU Angele Merkel i njen kandidat Armin Lašet "skliznuli" su na istorijski minimum na saveznim izborima, sa osvojenih 24,1 odsto glasova.

Zeleni, predvođeni Analenom Berbok ostvarili su svoj najbolji rezultat, a prema prvim rezultatima su sa 14,8 odsto osvojili treće mesto, našavši se tako ispred liberala (FDP), koji su sa 11,5 odsto takođe ostvarili napredak.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) će po drugi put ući u parlament, sa osvojenih 10,3 odsto glasova, dok stranka Levica nije uspela da pređe census od 5 odsto za ulazak u parlament, osvojivši samo 4,9 odsto.

 

 

Odziv glasača na parlamentarnim izborima bio je 76,6 odsto, prenosi nemački list "Bild".

Od 402 mesta u Bundestagu, stranci SPD je pripalo 206 poslaničkih mesta, CDU/CSU 196, Zeleni 118, FDP 92, AfD 83, Levica 39, dok će stranka SSW imati jednog poslanika.

Stranke će sada otpočeti "istraživačke razgovore" radi formiranja koalicione vlade, pri čemu se tripartitna koalicija smatra najverovatnijom u ovom trenutku.

Merkel izgubila u jedinici gde je pobeđivala od 1990.

U izbornoj jedinici u Meklenburg Zapadnoj Pomeraniji u kojoj je aktuelna kancelarka Angela Merkel uzastopno osam puta osvajala direktan mandat, na parlamentarnim izborima pobedu je odnela kandidatkinja socijaldemokrata Ana Kasaucki. 
 
Merkelova je u ovoj izbornoj jedinici pobeđivala od 1990. godine, prenose nemački mediji. 

Najizglednija konstelacija je takozvana "semafor" zeleno-žuto-crvena koalicija sa SPD-om, Zelenima i FDP-om ili "jamajka" koalicija koju bi činili CDU/CSU, Zeleni i FDP.

I Šolc i Lašet su insistirali na tome da će formirati vladu, pri čemu je Lašet poručio da "nije uvek bio slučaj da stranka na prvom mestu obezbeđuje kancelara."

Merkel će ostati kancelarka dok traju pregovori o koaliciji - što bi, kako se ocenjuje, mogao biti dugotrajan proces, imajući u vidu činjenicu da su nakon izbora 2017. godine, pregovori o formiranju vlade trajali tri meseca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike