Ima ih čak osam miliona: Jedna država na svetu ne slavi Božić ni 25. decembra, ni 7. januara

07.01.2021

18:30 >> 18:48

0

Zanimljivo je da su mnoge pravoslavne zemlje poput Grčke, Kipra i Rumunije prihvatile revidirani julijanski kalendar 1923. godine po kojem Božić slave 25. de

Ima ih čak osam miliona: Jedna država na svetu ne slavi Božić ni 25. decembra, ni 7. januara
Copyright Profimedia

Pravoslavni vernici širom sveta danas proslavljaju rođenje Isusa Hrista, a Srbija je jedna od desetak zemalja koja Božić proslavlja 7. januara. Od Rusije do Etiopije danas se slavi Božić po julijanskom kalendaru, koji nas razlikuje od ostatka sveta.

Naime, dok većina zemalja slavi Božić po gregorijanskom kalendaru iz 1582. godine, mi smo i dalje na julijanskom koji je stvorio Julije Cezar 45 godine pre nove ere. To znači da postoji trinaestodnevna rupa između dva kalendara, pa Božić nekim nacijama bivšeg SSSR-a i Istočne Evrope pada 7. januara.

Pročitajte još:

Zanimljivo je da su mnoge pravoslavne zemlje poput Grčke, Kipra i Rumunije prihvatile revidirani julijanski kalendar 1923. godine po kojem Božić slave 25. decembra.

Oni koji su stali na julijanskom kalendaru su Srbija, Belorusija, Crna Gora, Kazahstan, Makedonija, Rusija, Eritreja, Gruzija, Etiopija i Moldavija, kao i pravoslavci u Ukrajini, Izraelu i Egiptu.

Ostali hrišćanski narodi proslavljaju Božić 25. decembra, a zanimljivo je da postoji još jedan datum van dva poznata kada se obeležava Božić.

Naime, u Jermenskoj apostolskoj crkvi Božić se slavi 6. januara zato što zemlje poput Jermenije i Libana nisu pripadale Rimskom carstvu što znači da na njih nije uticao ni julijanski ni gregorijanski kalendar.

Zanimljivo je i da su do 5. veka sve hrišćanske crkve slavile su praznik Hristovog rođenja i Bogojavljenje 6. januara, a Jermenska apostolska crkva, Jermenska carigradska patrijaršija i Jermenska kilikijska patrijaršija ostale su verne starom praznovanju Božića.

Uoči Božića, u večernjim satima u jermenskim crkvama se služi liturgija i pale se kandila. Te večeri vernici unose u kuće sveće i kandila upaljena u crkvi. Osvetljeno kandilo simbolizuje svetlost Vitlejemske zvezde, koja se pojavila na nebu i dovela tri mudraca ka mestu rođenja Isusa Hrista.

Šestog januara posle Božićne liturgije, osvećuje se voda, koja simbolizuje krštenje Hristovo u reci Jordan. Voda se osvećuje zajedno sa Biblijom, krstom i uljem. Osvećena voda daje se vernicima.

Sedmog januara se u Jermenskoj crkvi služi liturgija za mrtve. Jermenska apostolska crkva može se ponositi svojom sedamnaestovekovnom istorijom: već 301. godine Jermeni su prihvatili Hristovu veru.

Prva država koja je priznala hrišćanstvo kao državnu religiju

Jermenska Kraljevina postala je prva država gde je hrišćanstvo priznato kao državna religija. Danas oko osam miliona vernih Jermena ispoveda pravoslavlje, od kojih više od tri miliona živi u Republici Jermeniji. Od tih 3.200.000 stanovnika čak 95 odsto njih izjašnjava se kao pravoslavnei Jermeni, što objašnjava činjenicu da su Crkva i država ovde međusobno čvrsto povezane.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike