Tehnološki gigant nadigrao vladu SAD: Da li je "Fejsbuk" nedodirljiv?

03.07.2021

19:09 >> 08:18

0

Nakon što se pokazalo da su zakoni jedne od najuređenijih država sveta nedovoljni da ograniče ovu platformu, mnogi su se zapitali koliko bi borba sa velikim

Tehnološki gigant nadigrao vladu SAD: Da li je "Fejsbuk" nedodirljiv?
Copyright Pixabay

“Fejsbuk” je ove nedelje dobio veliku bitku protiv državnih regulatora SAD, ali rat još nije gotov.

Pobeda tehnološkog giganta nad Federalnom komisijom za trgovinu na američkom okružnom sudu nagoveštava da će borba vlade da ograniči moć tehnoloških giganata biti teška. Ovaj izgubljeni slučaj podstakao je i pozive da se donesu novi zakoni koji bi regulatorima mogli da pomognu u svojevrsnom ratu.

Iako čelnici “Fejsbuka” imaju razlog za slavlje posle ovonedeljne presude i nakon što je vrednost kompanije skočila za bilion dolara, zbog čega su rukovodioci među sobom razmenili čestitke, ne bi trebalo previše da se raduju.

– Jučerašnji dan bio je dobar za “Fejsbuk” i tehnološke gigante jer je pokazao da sud može da se ubedi da ima kritički odnos prema žalbama vlade. Ali ako srušite vladu, to će se shvatiti kao znak da zakon nije primeren svrsi i da treba da se promeni – rekao je dan posle presude Vilijam Kovačić, koji je dugo bio prvi čovek Federalne komisije za trgovinu (FTC).

U ponedeljak je sudija Okružnog suda SAD Džejms E. Boasberg iz okruga Kolumbija odbacio žalbu FTC-a, kojom je “Fejsbuk” optužen za monopol, kao “pravno nedovoljnu”. Federalna komisija za trgovinu “nije uspela da iznese dovoljno činjenica da bi se verodostojno utvrdilo… da ‘Fejsbuk’ ima monopol na tržištu ličnih društvenih mreža”, napisao je on.

Pixabay

“Fejsbuk” je pohvalio sud što je prepoznao “nedostatke” u žalbama vlade, ali su tri insajdera kompanije komentarisala da su ti nedostaci proizašli iz ograničenja samog zakona – konkretno, da ne postoji jasna definicija pri kvalifikovanju tržišnog udela kada je reč o društvenim mrežama. Kako je sudija primetio, udeo “Fejsbuka” ne može se proceniti kroz prihod jer platforma ne uzima novac od svojih korisnika.

Federalna komisija za trgovinu sada ima 30 dana da se vrati na sud sa jasnijom definicijom tržišnog udela društvenih mreža. Osim toga, mogli bi da pokušaju da se preciznije usredsrede na “Fejsbukove” prethodne akvizicije “Instagrama” i “Vacapa”, što je oblast koja bi, prema rečima sudije, pružila “čvršću osnovu” za tužbu. Komisija je u saopštenju navela da pažljivo preispituje mišljenje i procenjuje koja je najbolja opcija za dalji proces.

Nov način borbe

Federalna komisija za trgovinu, koju sada vodi Lina Kan, oštra kritičarka tehnoloških giganata, mogla bi da iskoristi ovaj trenutak kao priliku da izvrši pritisak na Kongres sa ciljem da se donesu novi zakoni.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma nedavno je predložio šest zakona koji bi pružili vladi mogućnost da uspešnije reguliše tehnološke gigante. Neki se odnose na budžetske mere – na davanje više sredstava FTC-u i Ministarstvu pravde za sprovođenje antritrasta, a neki na ozbiljne reforme – jedan od njih bi sprečio kompanije da daju prednost svojim proizvodima u odnosu na proizvode svojih konkurenata, dok bi drugi kao ilegalno označio eliminisanje konkurenata akvizicijama.

Profimedia

Prva delimična pobeda

Australija je u februaru postala prva država u svetu koja je usvojila zakon sa ciljem da “Gugl” i “Fejsbuk” plaćaju za prenošenje vesti na svojim platformama. Tehnološki giganti oštro su se protivili novom zakonu, a “Fejsbuk” je zbog tog spora na nekoliko dana čak i ukinuo prenošenje informativnih sadržaja u Australiji. Kompanija je pristala da sve vrati na staro tek posle pregovora sa vladom i usvajanja amandmana prema kojima je moguće da te kompanije ne budu obuhvaćene novim zakonom.

Obe kompanije su se na kraju obavezale da plate značajne iznose pojedinim australijskim medijskim kućama izvan ovog zakona, što se smatra kompromisom. Zakon u Australiji posmatra se kao test za moguće slične regulative u drugim zemljama, s ciljem da se od digitalnih platformi naplati prenošenje vesti.

Pred ovim paketom zakona je dug i težak put. Vođa većine u Predstavničkom domu Steni Hojer još nije stavio nijedan od ovih zakona na dnevni red za glasanje, što bi moglo da znači da oni nemaju veliku dvotrećinsku podršku. Ako i kada budu izglasani u Predstavničkom domu, pred njima je još teža bitka u Senatu.

– Teško je zamisliti da će veći zakonodavni paket biti izglasan ove godine – rekao je Kovačić, koji je predvideo i da će nekoliko manje oštrih zakona – kao što je finansiranje – verovatno lako biti doneseni.

Kapitol, sedište Kongresa; Profimedia

– Zakon o finansiranju antitrast odeljenja FTC-a i Ministarstva pravde ima 100 odsto šanse da bude izglasan u Kongresu – rekao je on, istakavši da bi još jedan zakon, koji se odnosi na blokiranje teholoških giganata da ročište prebace u državu u kojoj im je sud naklonjen, mogao lako da prođe.

Višemesečna istraga

Američki federalni regulatori i 48 država podneli su dve odvojene tužbe protiv “Fejsbuka” u decembru 2020, navodeći da ovaj tehnološki gigant zloupotrebljava svoju dominaciju na digitalnom tržištu i da suzbija konkurenciju.

“Fejsbuk” je najavio borbu protiv ovakvih planova američkih vlasti, ističući da je upravo od FTC-a pre nekoliko godina dobio sve dozvole za preuzimanje kompanija kao što su “Instagram” i “Vacap”, a sada najednom, kako tvrdi, nastoji da sve to dovede u pitanje stvarajući opasan presedan s nesagledivim poslovnim posledicama.

Konkretno, u ovim tužbama se tražilo da “Fejsbuk” proda “Instagram” i “Vacap”, koje je kupio 2012, odnosno 2014. godine. Takođe, cilj je bio da se “Fejsbuku” zabrani da zahteva od malih kompanija na svojoj platformi da se ne takmiče s njim.

Fejsbuk; Pixabay

Pročitajte još

Tužbe su podnesene 14 meseci nakon što je državna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms saopštila da njena kancelarija predvodi koaliciju državnih tužilaca u istrazi potencijalnih “Fejsbukovih” monopolskih postupaka. Za to vreme, FTC je sprovodio sopstvenu istragu od juna 2019.

– “Fejsbuk” skoro deceniju koristi svoju dominaciju i monopol da uništi manje rivale i uguši konkurenciju. Koristeći svoje ogromne količine podataka i novca, “Fejsbuk” guši ili ometa sve one koje smatra potencijalnom pretnjom. Time je zaradio milijarde dolara pretvarajući lične podatke u gotovinu – izjavila je tada Džejmsova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike