Iran se oprašta od stradalog predsednika! Počeli trodnevni pogrebni obredi za Ebrahima Raisija (VIDEO/FOTO)

21.05.2024

07:31 >> 11:05

0

Raisijevo telo će potom biti odneto u Teheran, pre nego što bude sahranjeno u njegovom rodnom gradu Mešhadu, na severoistoku Irana

Iran se oprašta od stradalog predsednika! Počeli trodnevni pogrebni obredi za Ebrahima Raisija (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Trodnevni pogrebni obredi povodom smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija počeli su danas u gradu Tabriz u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Iranska agencija IRNA navodi da se veliki broj vernika i ožalošćenih okupio u Tabrizu na trgu Šahid.

Telo Raisija biće premešteno u grad Kom, gde su planirani dalji obredi u 16.30 po lokalnom vremenu, rekao je potpredsednik izvršnih poslova Mohsen Mansuri, prenosi Bi-Bi-Si njuz.

U sredu, koja je proglašena za dan žalosti i neradni dan u Iranu, telo bivšeg predsednika će biti premešteno u iransku prestonicu Teheran, gde će vrhovni lider Irana Ali Hamnei održati saborne molitve za Raisija i druge žrtve nesreće, a potom će biti sahranjen u njegovom rodnom gradu Mešhadu, na severoistoku Irana.

Iranski mediji objavili su snimak na kojem se vidi da su Raisijev i Abdolahijanov sanduk stavljeni jedan kraj drugog i prekriveni državnim zastavama.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei juče je objavio petodnevnu žalost nakon smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija.

Knjiga žalosti otvorena

Knjiga žalosti u Ambasadi Irana povodom pogibije iranskog predsenika i drugih zvaničnika biće otvorena od danas do petka.

Ambasada Irana saopštila je da je knjigu otvorila u nedelju, a da će svi zainteresovani moći da se upišu u navedenom roku u zgradi Ambasade na adresi Mihaila Mike Jankovića 3, od 10 do 15 časova.

Raisi je za sobom ostavio suprugu i dve ćerke, piše AP. Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i Abdolahijan srušio se nedelju na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba.

Pokrenuta istraga

Načelnik generalštaba iranske vojske general-major Mohamad Bageri odredio je delegaciju koja će istražiti slučaj pada helikoptera u kojem je bio predsednik Irana Ebrahim Raisi.

Istragu koja je već otpočela na mestu incidenta predvodi general Ali Abdolah, a rezultati će biti objavljeni posle istrage, prenosi IRNA.

Azin Haghighi, Moj News Agency via AP
 

Kako je ranije saopšteno, veruje se da je uzrok pada helikoptera u kojem se nalazio predsednik Irana Ebrahim Raisi tehnički kvar letelice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike