Ko je Ebrahim Raisi? Iranski predsednik najverovatnije poginuo u padu helikoptera

20.05.2024

07:14

0

Dugo su smatrali da je on "prirodni naslednik" vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, najvišeg autoriteta u Iranu.

Ko je Ebrahim Raisi? Iranski predsednik najverovatnije poginuo u padu helikoptera
Copyright Uzbekistan's President Press Office via AP

Predsednik Irana Ebrahim Raisi poginuo je, kako javljaju iranski mediji, u 63. godini prilikom pada helikoptera u provinciji Istočni Azerbejdžan.

Dugo su smatrali da je on "prirodni naslednik" vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, najvišeg autoriteta u Iranu, kao i da je religiozno konzervativni političar sa dobri vezama u pravosuđu u verskoj eliti. Prvi put se kandidovao za predsednika 2017, ali nije uspeo da pobedi, na vlast je došao 2021. godine.

Iranian Presidency Office via AP
 

Raisi je osvojio gotovo 62 odsto glasova na izborima koje je obeležila zabrana učešća za više umerenih kandidata, kao i slaba izlaznost. On je preuzeo vlast u trenutku dok se Iran suočavao sa brojnim izazovima, uključujući akutne ekonomske probleme, intenziviranje regionalnih napetosti i zaustavljene pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa zapadnim zemljama, podseća Bi-Bi-Si.

Ipak, njegov mandat obeležili su antivladini protesti širom Irana 2022. godine, kao i aktuelni rat u Pojasu Gaze koji je uticao na rasplamsavanje sukoba Teherana sa Izraelom.

Raisi je podržao napad na Izrael u aprilu u kojem je više od 300 dronova i projektila ispaljeno na tu zemlju kao odgovor na izraelski napad u kojem su 1. aprila ubijeni iranski generali u zgradi ambasade Irana u glavnom gradu Sirije, Damasku.

Raisi se suočavao i sa stalnim pozivima mnogih Iranaca i aktivista za ljudska prava na istragu o njegovoj navodnoj ulozi u masovnim pogubljenjima političkih zatvorenika 1980-ih godina. Zapadni mediji ga opisuju kao ekstremnog konzervativca, a Raisi je pre i tokom mandata podržavao islamsku rodnu segregaciju, kontrolu interneta i cenzuru zapadne kulture. Raisi je obavljao nekoliko funkcija u iranskom pravosudnom sistemu, bio je zamenik vrhovnog sudije od 2004. do 2014. godine, državni pravobranilac od 2014. do 2016. i vrhovni sudija od 2019. godine.

Raisi je sa samo 25 godina postao zamenik tužioca u Teheranu. On je, takođe, bio izabran za zamenika predsedavajućeg Skupštine eksperata, 88-članog svešteničkog tela odgovornog za izbor vrhovnog vođe Irana. Kao predsednik, Raisi je podržavao obogaćivanje uranijuma u Iranu do nivoa koji je blizu nivoa oružja.

Printscreen Tvitter
 

Rođen je 1960. godine u Mašhadu i krenuo je stopama svoga oca koji je bio islamski sveštenik i počeo je da pohađa medresu kada je imao 15 godina. Raisi je učestvovao u protestima protiv iranskog šaha koga je podržavao Zapad, a koji je svrgnut 1979. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike