Iranski predsednik je samo jedan u nizu! Ovi lideri su poginuli u nesrećama u vazduhu, među njima i političar iz komšiluka

20.05.2024

12:12

0

Autor: J. B.

Raisijevom pogibijom produžio se spisak svetskih lidera koji su okončali život na ovaj način

Iranski predsednik je samo jedan u nizu! Ovi lideri su poginuli u nesrećama u vazduhu, među njima i političar iz komšiluka
Copyright Profimedia

Predsednik Irana Ebrahim Raisi poginuo je u tragičnoj nesreći nakon pada helikoptera u iranskoj planinskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. Rano jutros je potvrđeno da je iranski predsednik stradao zajedno sa ministrom spoljnih poslova i celim svojim timom dok se vraćao iz službene posete Azerbejdžanu.

Raisijevom pogibijom produžio se spisak svetskih lidera koji su okončali život u nesrećama u avionima i helikopterima. 

Predsednik Paragvaja maršal Hose Feliks Estigaribija, njegova supruga Hulija Miranda Kueto i pilot major Karmelo Peralta poginuli su 7. septembra 1940. godine kod grada Altosa, kada se njihov dvokrilac "potez" 25 TOE srušio na putu od Asunsiona za San Bernardino.

Filipinski predsednik Ramon Magsaisai, kao i brojni zvaničnici i novinari poginuli su 17. marta 1957. godine kod grada Balambana, u padu putničkog aviona "daglas" C-47 "skajtrejn".

Predsednik Iraka Abdul Salam Aref poginuo je 13. aprila 1966. godine kada se putnički avion u kom se on nalazio srušio 10 kilometara od aerodroma Basra u Južnom Iraku. 

Bolivijski predsednik Rene Barijendos Ortunjo poginuo je 27. aprila 1969. godine u padu helikoptera kod naselja Arke, u centralnoj Boliviji.

Predsednik Ekvadora Haime Roldos Agileru poginuo je 24. maja 1981. godine kada se avion "bičkraft super king er" ekvadorskih vazduhoplovnih snaga srušio kod grada Hvačanama. Tada je stradala i njegova supruga Marta Bukuram i ministar odbrane Marko Subija Martinez. 

Predsednik Mozambika Samor Maleš poignuo je 19. oktobra 1986. godine u blizini sela Mbuzini kada se srušio putnički avion Tu-134A-3, koji je leteo na relaciji Maputo (Mozambik)-Lusaka (Zambija)-Mbala (Zambija)-Maputo.

Pakistanski predsednik Muhamed Zij-ul-Hak poginuo je 17. avgusta 1988. godine ubrzo nakon poletanja sa aerodroma Bahavalpur, kada se srušio transportni avion "lokhid" C-130 "herkules" pakistanskih vazduhoplovnih snaga.

Profimedia
Predsednik Ruande Žuvenal Habiarimana

U blizini aerodroma Kigali u Ruandi 6. aprila 1994. godine raketom zemlja-vazduh oboren je avion "dasolf falkon 50" u kojem su leteli predsednik Ruande Žuvenal Habiarimana i predsednik Burundija Siprien Ntariamira. Poginula su oba lidera i još 10 putnika.

Dana 26. februara 2004. kod Mostara se srušio avion "bičkraft super king er 200"  u kojem se nalazio makedonski predsednik Boris Trajkovski.

Profimedia
Boris Trajkovski

Predsednik Poljske Leh Kačinjski i delegacija predstavnika poljske političke i vojne elite poginuli su 10. aprila 2010. godine kada se putnički avion Tu-154M srušio pri sletanju na aerodrom Smolensk-Severni“.

Profimedia
Leh Kačinjski

Podsetimo, državna novinska agencija IRNA je ranije navela da su u helikopteru, osim predsednika Raisija i ministra Amir-Abdolahijana bili i ajatolah Mohamed Ali Al-e Hašem, imam za molitve petkom u gradu Tabrizu i general Malek Rahmati, guverner iranske provincije Istočni Azerbejdžan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike