Tamna strana sirotišta: Brutalne kazne za mališane - udarci letvama, klečanje na pirinču...

27.07.2021

11:30 >> 14:29

0

Autor: M. J.

Zaštitnici ljudskih prava pokušali su dva puta da uđu u sirotišta pri Patrijaršiji u Ninocmindi radi provere, međutim, nisu ih pustili

Tamna strana sirotišta: Brutalne kazne za mališane - udarci letvama, klečanje na pirinču...
Copyright Profimedia

Godinama se spekulisalo da se u sirotištima u Gruziji upotrebljava nasilje nad decom, a zaštitnici za ljudska prava  takođe su upozoravali na praksu kažnjavanja u ovoj ustanovi.

Skandal koji se nedavno  dogodio u internatu za decu pri Gruzijskoj Patrijaršiji ponovo je pokrenuo raspravu o problemu zatvorenosti Gruzijske pravoslavne crkve koja predstavlja jednu od institucija sa najvećim autoritetom u zemlji.

Pročitajte još

Zaštitnici za ljudska prava pokušali su dva puta da uđu u sirotišta pri Patrijaršiji u Ninocmindi radi provere, međutim, nisu ih pustili, prenosi BBC na srpskom.

Tadašnji arhiepiskop Spiridon sirotišta opravdavao je zabranu ulaska navodeći da „traže ozakonjavanje istopolnih brakova”, a takođe se pozivao na koronavirus. Skoro godinu dana socijalni radnici nisu mogli da uđu u ustanovu.

Konačno im je dopušteno 28. juna da uđu u sirotište.

Istraživanje je pokazalo da je nasilje u Ninocmindi počelo 2016. godine.

Prema rečima bivšeg štićenika sirotišta, na deci su primenjivane različite metode kažnjavanja, premlaćivanja letvama i drugim predmetima. Takođe, morali su da stoje na zrnima pšenice i pirinča.

U izveštaju zaštitnika građana navodi se da su deca kažnjavana tako da su mogla ostati bez večere, kao i da su primoravana da puze na kolenima po hodniku sa rukama prislonjenim na glavu.

Istraga

Profimedia

Ministrastvo unutrašnjih poslova je u junu počelo istragu koja i dalje traje. Pokrenuto je pet krivičnih pustupaka, a početkom juna internat je napustilo većina vaspitača. Arhiepiskop Spiridon (upravnik sirotišta), napisao je izjavu da odlazi vlastitom voljom.

Zaštitnici za ljudska prava insistirali su na tome da se sva deca izvedu iz sirotišta, a uputili su tu molbu sudu.

– Dok se istraga ne završi, tamošnje obrazovne aktivnosti moraju biti prekinute. Decu treba odmah odvesti odatle dok ne postane jasno šta se tamo dogodilo – izjavila je zaštitnica za ljudska prava.

Gradski sud je pozitivno odgovorio na zahtev za izvođenje dece iz internata, ali se Patrijaršija opet tome protivi.

Ipak, u internat je došao novi upravnik koji je obećao da niko na koga deca imaju pritužbe neće ostati u domu.

Nevidljivi za sistem

Uprkos tome što je napuštanje koncepta velikih domova za decu započeto pre 15 godina, zaštitnici za ljudska prava navode da oko hiljadu dece i dalje živi u velikim državnim ustanovama.

Profimedia

Većina ove dece nije zavedena u zvanične državne izveštaje i završava u institucijama zaobilazeći zakonske procedure.

Više od 900 dece živi u 38 neregulisanih institucija, uglavnom u opštinama Gruzijske pravoslavne crkve i muslimanske zajednice.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike