"Dok gledate ovo, ja sam mrtva": Žena se godinama borila sa rakom, pa se odlučila na eutanaziju! Političarima ostavila poruku nakon smrti!

21.03.2024

14:09

0

Autor: L. Đ. T.

Asistirana smrt nije odustajanje. Zapravo, radi se o povratku kontrole - poručila je Paola Mara

"Dok gledate ovo, ja sam mrtva": Žena se godinama borila sa rakom, pa se odlučila na eutanaziju! Političarima ostavila poruku nakon smrti!
Paola Mara - Copyright YouTube/Dignity in Dying

Paola Mara, žena koja je godinama bolovala od karcinoma dojke i debelog creva ostavila je poruku političarima nakon svoje smrti, moleći za promenu trenutnog "okrutnog zakona" u Velikoj Britaniji koji kriminalizuje asistiranu smrt, piše britanski Independent.

Ona je juče preminula u 53. godini u klinici u Švajcarskoj gde je eutanazija legalna. 

U filmu objavljenom u četvrtak, rekla je:

- Kada budete gledali ovo, ja ću biti mrtva. Biram da tražim asistiranu smrt jer odbijam da dopustim terminalnoj bolesti da određuje uslove mog postojanja. Bol i patnja mogu postati nepodnošljivi. To je spora erozija dostojanstva, gubitak nezavisnosti, gubitak svega što čini život vrednim življenja. Asistirana smrt nije odustajanje. Zapravo, radi se o povratku kontrole. Nije reč o smrti, već o dostojanstvu. Radi se o pružanju ljudima prava da okončaju svoje patnje na svoj način, s saosećajnošću i poštovanjem. Dakle, dok gledate ovo, ja sam mrtva. Ali vaše gledanje ovoga može pomoći u promeni zakona o asistiranoj smrti - poručila je Paola.

U pratećem otvorenom pismu liderima stranaka u Vestminsteru, Paola je napisala da je, zbog trenutnog zakona, morala da putuje u švajcarsku kliniku "Dignitas" sama jer nije želela da njeni voljeni "budu ispitivani od strane policije ili da upadnu u nevolje".

Kanađanka, koja je više od 30 godina živela u Londonu, napisala je:

- Ogorčena sam što nemam izbora. Mislim da je to nepravedno i okrutno. I za mnoge umiruće ljude koji ne mogu da priušte da plate prosečno 15.000 funti da putuju u Dignitas, ovaj okrutan zakon će ih primorati da podnesu bolnu smrt ili ih naterati da sami okončaju svoje živote.

Fotograf Rankin, koji je autor Paolinog poslednjeg snimka, rekao je da ju je upoznao prošle godine i da je bio dirnut njenom pričom.

- Imao sam osećaj da želim da pokažem nekoga ko nije suicidalan. Nije bila depresivna, nije bila nesrećna, nije bila osoba koja nije volela svoj život. Zaista je volela svoj život i zaista je želela da njen život znači nešto. Postoji viši cilj filma "Poslednja želja"- poručio je on.

Ranije ovog meseca, Ser Keir Starmer, vođa opozicije u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da je "posvećen" omogućavanju glasanja o legalizaciji eutanazije ukoliko Laburisti pobede na opštim izborima u Velikoj Britaniji.

Asistirani suicid je zabranjen u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, sa maksimalnom kaznom zatvora od 14 godina.

U Škotskoj, to nije specifično krivično delo, ali pomaganje u smrti drugoj osobi može biti okarakterisano kao ubistvo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike