Smrtno bolesna deca mlađa od 12 godina u Holandiji će moći da budu podvrgnuta eutanaziji

16.04.2023

00:55

0

Autor: D. R.

Holandija proširuje zakone o eutanaziji kako bi omogućila asistirano samoubistvo za smrtno bolesnu decu koja nepodnošljivo pate bez nade da će se im se stanje poboljšati

Smrtno bolesna deca mlađa od 12 godina u Holandiji će moći da budu podvrgnuta eutanaziji
Eutanazija, ilustracija - Copyright Profimedia

Roditelji u Holandiji će moći da se odluče za eutanaziju svoje neizlečivo bolesne dece ako im ponestane mogućnosti lečenja prema novim relaksiranim zakonima o dobrovoljnoj smrti.

U petak je holandska vlada pristala da prvi put prilagodi svoj Zakon o eutanaziji kako bi obuhvatio decu uzrasta od jedne do 12 godina.

U skladu sa ovom promenom, eutanazija - legalna, dobrovoljna smrt koju sprovodi lekar - biće opcija samo za decu koja nepodnošljivo pate bez nade u poboljšanje i kojoj palijativno zbrinjavanje ne može doneti olakšanje.

- Govorimo o deci koja su toliko bolesna da je smrt neizbežna i očekuje se da će uskoro umreti - rekao je Ernst Kejpers, ministar zdravlja.

Očekuje se da će se nova pravila primenjivati na pet do desetoro dece godišnje, saopštila je vlada.

Opšta regulativa za eutanaziju, koja se razlikuje od potpomognutog samoubistva jer se na nju gleda kao na medicinski postupak, već je obuhvatila neizlečivo bolesne bebe i stariju decu u Holandiji.

Bebama ispod jedne godine može se pomoći da umru prema takozvanom Groningenskom protokolu, dok deca između 12 i 15 godina mogu tražiti pomoć da umru po zakonima ako se njihovi roditelji slažu.

Profimedia
 

Mladi od 16 do 17 godina mogu zatražiti eutanaziju, ali moraju da obaveste svoje roditelje.

Samo jedan slučaj eutanazije za dete između 12 i 16 godina prijavljen je 2022. godine. Odluku da se ublaže pravila uključivanjem dece svih uzrasta već dugo podržava većina lekara u zemlji.

Istraživanje koje je obuhvatilo 72 lekara u 2019. pokazalo je da velika većina smatra da je prihvatljivo prekinuti živote dece mlađe od 12 godina koja nepodnošljivo pate, na zahtev njihovih roditelja.

Ali pokazalo se da je to izuzetno kontroverzno pitanje, izazvavši žestoko protivljenje dve hrišćanske stranke u vladajućoj holandskoj koaliciji.

- Ovo je posebno složeno pitanje koje se bavi veoma uznemirujućim situacijama - rekao je gospodin Kejpers.

- Drago mi je da smo, nakon intenzivnih konsultacija sa svima koji su uključeni, došli do rešenja koje će pomoći ovoj neizlečivo bolesnoj deci, njihovim roditeljima, ali i njihovim lekarima.

Nakon bilo kakvog postupka eutanazije slučajevi se moraju prijaviti medicinskoj komisiji za pregled i javnom tužilaštvu, kako bi se osiguralo da je postupak sproveden sa dužnom pažnjom.

Profimedia
 

Odluka o produženju uredbe doneta je nakon što je studija iz 2019. godine pokazala veću potrebu za opcijom da se prekine život dece između jedne i 12 godina koja pate „bez nade ili nepodnošljivo“.

Roditelji su opisali kako su bili bespomoćni dok su njihova deca satima vrištala u agoniji ili se borila sa kontinuiranim napadima.

U jednom posebno mučnom slučaju dete sa tumorom na mozgu vrištalo je tri dana, udarajući se u glavu i vičući „u pomoć“, rekla je jedna majka.

Holandija sledi susednu Belgiju, koja je odobrila smrt uz pomoć lekara za decu svih uzrasta 2014.

Smrtni slučajevi usled eutanazije u Holandiji prošle godine su porasli na 8.720, što je više od pet odsto ukupne smrtnosti.

Više od 91.000 ljudi umrlo je od eutanazije u zemlji otkako je ona postala prva nacija koja je legalizovala proceduru 2002. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike