Dok nas smrt ne rastavi: Da li zajednička eutanazija postaje globalni trend?

06.03.2024

12:24

0

Čak 17 parova odlučilo se za to 2019. godine, dok je 2022. broj porastao na 29 parova

Dok nas smrt ne rastavi: Da li zajednička eutanazija postaje globalni trend?
Drajs van Agt - Copyright Preentscreen/Iks/@Nieuwsuur

Vest o bivšem holandskom premijeru Drisu van Agtu i njegovoj supruzi Judžin, koji su zajedno odlučili da okončaju svoje živote 5. februara, otvorila je vrata diskusiji o fenomenu zajedničke eutanazije.

Ovaj par, u braku više od sedam decenija, suočio se sa zdravstvenim problemima, ne želeći da jedno bez drugog nastavi život, što je ponovo pokrenulo razgovore o fenomenu zajedničke eutanazije, koji postaje sve popularniji u Holandiji.

Iako je eutanazija u Holandiji dozvoljena pod strogim uslovima, uključujući neizdrživu patnju bez mogućnosti olakšanja, interesovanje za zajedničku eutanaziju raste. Čak 17 parova odlučilo se za to 2019. godine, dok je 2022. broj porastao na 29 parova.

Ipak, odluka o zajedničkoj eutanaziji nije ni romantična ni jednostavna. Kolumnistkinja Reina Viskerke ističe kompleksnost procesa kroz koji parovi moraju da prođu, kao i težinu koju ovakav kraj donosi za porodicu i prijatelje koji ostaju.

Pritom se postavljaju pitanja o kriterijumima za eutanaziju, s dilemom oko relativnosti pojma "neizdržive patnje" i uticaja međusobne zavisnosti na odluku o zajedničkom kraju.

Ova priča o zajedničkoj eutanaziji Van Agta privukla je pažnju i van granica Holandije, sa različitim reakcijama. U Italiji, gde su sve forme ubistva iz milosrđa trenutno zabranjene, ovaj događaj izazvao je diskusiju.

U Belgiji je zajednička eutanazija dozvoljena pod određenim okolnostima, iako se retko sprovodi zbog zahtevnosti ispunjenja svih uslova.

Holandija, Belgija, Luksemburg, Španija, Portugalija i Švajcarska legalizovali su pravo na eutanaziju, dok Francuska i Nemačka rade na zakonima po ovom pitanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike