Objavljen snimak napada dronom na Krimski most: Ukrajinci prvi put preuzeli odgovornost (VIDEO)

16.08.2023

08:58

0

Šef SBU Vasil Maljuk rekao je da je korišćen dron "Morska beba"

Objavljen snimak napada dronom na Krimski most: Ukrajinci prvi put preuzeli odgovornost (VIDEO)
U napadu na Krimski most, 17. jula, stradao je bračni par - Copyright Youtube/CNN

Američka televizija CNN objavila je snimak napada dronom na Krimski most u julu, čime su ukrajinske službe bezbednosti, koje su i dostavile video, prvi put priznale odgovornost za operaciju.

Podsetimo, 17. jula oštećene su trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijena su dva civila. Bio je to drugi napad na vitalni put koji povezuje Rusiju sa poluostrvom.

Šef SBU Vasil Maljuk rekao je za CNN da je dron koji se koristio, nazvan "Morska beba" (Sea Baby), rezultat višemesečnog razvoja koji je počeo odmah nakon invazije.

- Pomorski dronovi su jedinstveni izum Službe bezbednosti Ukrajine. Nijedna privatna kompanija nije uključena. Uz pomoć ovih dronova nedavno smo uspešno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorski gornjak i tanker SIG. Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i vode Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje - rekao je on.

On je rekao da je julski udar dronom bio proizvod višemesečne pripreme i zajedničke operacije sa ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno sa mornaričkim admiralom Aleksijem Nejžpapom.

- U završnoj fazi pripreme nismo mogli ni da razmišljamo o spavanju ili hrani. Bili smo potpuno koncentrisani na operaciju. Poslednji dani su bili prilično nervozni. Kada se desila eksplozija, bili smo toliko srećni i počeli da čestitamo jedni drugima. Ovo je bio veoma emotivan trenutak za sve nas i naša pobeda će sigurno uskoro doći - kaže šef SBU.

Podsetimo, u julskom napadu na Krimski most poginuli su Natalija (36) i Aleksej (40) Kulik, dok je njihova ćerka (14) teže povređena. 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike