Zelenski neće, ali nema kud! Ukrajinski obaveštajac: Na kraju ćemo morati da pregovaramo s Rusijom, to je neizbežno

03.05.2024

15:56

0

Trenutno su nemogući zbog kontroverznog dekreta, a mogli bi imati smisla tek za dve godine, prema procenama zapadnih medija

Zelenski neće, ali nema kud! Ukrajinski obaveštajac: Na kraju ćemo morati da pregovaramo s Rusijom, to je neizbežno
Copyright Profimedia

Visoki zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe rekao je u intervjuu objavljenom u četvrtak da će u nekom trenutku biti neophodno da Ukrajina započne pregovore s Rusijom kako bi okončala sukob koji traje već više od dve godine.

Iako je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski dosad odbijao razgovore s Kremljom, dekretom koji je doneo nakon što je Rusija zvanično anektirala četiri ukrajinska regiona 2022. godine, pregovori su proglašeni "nemogućima".

Međutim, general-major Vadim Skibitski, zamenik šefa Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine, smatra da će pregovori na kraju biti neizbežni, kako je to obično slučaj s ratovima. Izjavio je da se takvi sukobi mogu završiti samo putem sporazuma i da vojna pobeda u ratu neće biti dovoljna za okončanje konflikta.

Časopis "Economist" prenosi reči generala Skibitskog i ističe da se obe strane trenutno bore za povoljniju pregovaračku poziciju pre potencijalnih pregovora. Međutim, smatra se da bi smisleni pregovori mogli da budu započeti tek u drugoj polovini 2025. godine.

Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici izjavili su da Rusija nije pozvana na "mirovni samit" koji je planiran u junu u Švajcarskoj zbog toga što se sumnja da bi Rusija učestvovala sa dobrom namerom. Ipak, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izrazio je u intervjuu za magazin "Foreign Policy" slično mišljenje kao i general Skibitski, ističući da se rat ne može okončati bez komunikacije s obe strane.

Profimedia
 

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin i drugi visoki zvaničnici tvrde da je Ukrajina ta koja blokira svaki pokušaj pregovora. Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, izjavio je da samit u junu neće biti ozbiljan bez prisustva Rusije.

Zelenski je u video-obraćanju u četvrtak opisao sastanak u junu kao "praktično prvu pravu priliku za početak ponovnog uspostavljanja pravednog mira".

- Sve naše pozicije, na bojnom polju, u diplomatiji i u informacionoj sferi, sada moraju biti jednako jake. Naša snaga, naše mogućnosti, naše oružje, jedinstvo s partnerima - sve to mora delovati zajedno. I delovaće - kazao je Zelenski.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike