Sedmica u svetu: Oproštaj od Prigožina, prevrat u Gabonu i ekstremne vremenske pojave

03.09.2023

21:16

0

Rusija je stavila opasno oružje u stanje pripravnosti, Trampu je popularnost nastavila da raste bez obzira na novu optužnicu, a poseban akcenat stavljen je na takmičenje u svemiru između četiri razvijene nacije

Sedmica u svetu: Oproštaj od Prigožina, prevrat u Gabonu i ekstremne vremenske pojave
Copyright Profimedia GABON NATIONAL TELEVISION/AP/Charlie Riedel/Alexander Zemlianichenko/Profimedia

U nedelji za nama (28. avgusta - 3. septembra) sahranjen je vođa Vagnera Evgenije Prigožin, u Gabonu je došlo do vojnog puča, a oluje, tajfuni i uragani pustošili su širom sveta. Rusija je stavila opasno oružje u stanje pripravnosti, Trampu je popularnost nastavila da raste bez obzira na novu optužnicu, a poseban akcenat stavljen je na takmičenje u svemiru između četiri razvijene nacije.

Istrajna Rusija, nova vojna pomoć i nož u leđa starom prijatelju

Papa Franja našao se na udaru kritika nakon što je pozvao rusku katoličku omladinu da se ne odriče svog nasleđa „velikog, prosvećenog ruskog carstva“, otkriveno je da odbrambene i bezbednosne snage Ukrajine gube od 40 do 45 izviđačkih dronova na dnevnom nivou, a SAD su odlučile da Kijevu pošalju novi paket vojne pomoći vredan oko 250 miliona dolara.

Profimedia
Sarmat

Mađarski premijer Viktor Orban okrivio je Ameriku za podsticanje sukoba u Ukrajini, rekavši da Kijev nema šanse da pobedi, Bela kuća je tvrdila da ruski predsednik Vladimir Putin traži od severnokorejskog lidera Kim Džong Una municiju za rat u Ukrajini, a posada ruskog strateškog raketnog sistema "sarmat" stavljena je u stanje pripravnosti.

Rusija, Belorusija i Iran ponovo su u petak dobili poziv za učešće na svečanoj dodeli Nobelove nagrade u Stokholmu, da bi već u subotu ovaj poziv bio povučen, dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predvideo je da će SAD sa saveznicima u budućnosti stvarati više problema jer se drže unipolarnog sveta koji im omogućava da eksploatišu druge nacije, ali da će tome neminovno doći kraj.

Dmitrij Medvedev, zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije, izjavio je da bi se prema zapadnim liderima trebalo ophoditi kao prema nacistima, bivši sponzor Zelenskog Igor Kolomojski optužen je za pranje novca, a kako su najavljeni izbori u Ukrajini sledeće godine, mnogi su počeli da se pitaju da li se to Vašington sprema da se reši aktuelnog predsednika.

Oproštaj od "možda pokojnog" Prigožina

Profimedia
 

Evgenije Prigožin, šef Vagnera, koji je preminuo u avionskoj nesreći prošle nedelje, sahranjen je tokom intimne "oproštajne ceremonije", Kremlj je priznao da istražuje mogućnost da je avionska nesreća izazvana namerno, a pojavile su se i vesti da je Vagner dobio novog vođu.

Na internetu je osvanuo snimak Prigožina koji je izazvao buru jer je pričao o spekulacijama da li je živ, a teorije o tome da ipak nije stradao pojačale su se zbog prisustva jedne žene na njegovoj sahrani.

Prevrat u Gabonu

AP Photo/Diomande Ble Blonde
Zbačeni predsednik Ali Bongo

Grupa visokih vojnih oficira u Gabonu saopštila je u sredu na nacionalnoj televiziji da je vojska preuzela vlast, nakon što je državno izborno telo objavilo da je predsednik Ali Bongo osvojio treći mandat. Nekoliko sati kasnije predsednik se oglasio iz rezidencije, a vojska je predstavila svog lidera - Brisa Klotera Oligija Nguemu. Afrička unija suspendovala je učešće Gabona u svim aktivnostima, a zašto su državni udari u Africi tako česti možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Tramp i "američki starački dom"

Početak suđenja bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu u slučaju o navodnom poništavaju rezultata predsedničkih izbora zakazan je za 4. mart sledeće godine, dok je on sam rekao da se ne plaši zatvora i da ima sve više pristalica, što je potvrdilo i jedno istraživanje.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon
Donald Tramp

Tramp se izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je pokušao da promeni rezultate predsedničkih izbora 2020. godine u svoju korist, popularni američki voditelj Taker Karlson tvrdio je da bi prethodni predsednik SAD mogao da bude ubijen, a sudija je odlučio da se suđenje prenosi uživo.

Pojavili su se navodi da se Bela kuća mesecima priprema za pokušaj impičmenta Džoa Bajdena koji pripremaju republikanci, dok se predsednikov vremešni prijatelj Mič Makonel ponovo ukočio pred novinarima, zbog čega je predsednička kandidatkinja Niki Hejli tražila da se testiraju mentalne sposobnosti starijih političara.

Svemirska trka

Trka za "osvajanje" svemira bila je posebno živa u poslednje dve sedmice, a u njoj je i ove nedelje dominirala Indija, čiji je rover na Mesecu našao sumpor i koja je u subotu pokrenula misiju za proučavanje Sunca, dok je Rusija saopštila da planira slanje letelice na Marsov mesec Fobos.

NASA
 

Za to vreme Sjedinjene Američke Države su likovale zbog ruskog neuspeha, pa je NASA tvrdila da je ruska Luna-25 napravila novi krater na Mesecu, a zbog čega se čak četiri nacije utrkuju da što više postignu u istraživanju našeg prirodnog satelita i šta je to toliko zanimljivo na njemu možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Uvod u razjarenu jesen

Uragan Idalija ostavio je bez struje skoro pola miliona ljudi u nekoliko američkih država, a posebno je dramatično bilo u gradu Sidar Ki u Floridi, koji je skoro ceo bio pod vodom i gde se deo hotela odlomio i pao u bujicu, dok je drvo zbog jakih verova palo u blizini kuće guvernera Floride Rona Desantisa u vreme dok su u njoj bili njegova žena i deca.

Profimedia
Hongkong posle tajfuna

Tajfun Saola pogodio je južnu kinesku provinciju Guangdung dok su snažni vetrovi udarali u blizini Šendžena, Hongkonga i Makaa, prilikom čega je poginula najmanje jedna osoba, prizori iz Hongkonga ličili su na scene posle eksplozije, dok je jaka oluja potopila prestonicu Turske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike