Predsednik Gabona se oglasio iz kućnog pritvora posle vojnog puča: Ne znam šta se dešava (VIDEO)

30.08.2023

16:17

0

Zbačeni lider tvrdi da ne zna gde mu je porodica, iako je rečeno da je sa njim

Predsednik Gabona se oglasio iz kućnog pritvora posle vojnog puča: Ne znam šta se dešava (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/LarryMadowo

Vojni oficiri u Gabonu izjavili su u srredu ujutru da preuzimaju vlast od predsednika Ali Bonga Ondimbe, čime bi mogla da bude prekinuta poluvekovna vladavina porodice nad tom centralnoafričkom nacijom.

Muškarci u vojnim uniformama pojavili su se na nacionalnoj televiziji kako bi objavili da je predsednik u kućnom pritvoru tokom što je vojska preuzela vlast, što je izazvalo proslave i izveštaje o pucnjavi na ulicama glavnog grada Librvila, ali osude u inostranstvu.

- Nacionalnoj i međunarodnoj zajednici je skrenuta pažnja da se Ali Bongo Ondimba drži u kućnom pritvoru - rekao je neimenovani portparol hunte na državnoj televiziji u sredu ujutro.

Zbačeni predsednik je okružen svojom „porodicom i lekarima“, dodao je portparol.

Nekoliko sati kasnije portparol hunte je rekao da će vlasti istražiti optužbe protiv predsednikovog sina Nuredina Bonga Valentina, koji je uhapšen zajedno sa šest drugih osoba zbog „veleizdaje".

Novinska agencija Frans pres (AFP) emitovala je snimak predsednika koji traži od svojih „prijatelja“ da izvrše pritisak nakon što je završio u kućnom pritvoru.

- Moj sin je negde, moja žena je na drugom mestu. Ja sam u rezidenciji. Ništa se ne dešava, ne znam šta se dešava - rekao je Ali Bongo sedeći, po svemu sudeći, u biblioteci.

Nije odmah bilo jasno pod kojim okolnostima je snimak napravljen.

Vojnici u Librvilu mogu se videti u drugom snimku kako slave u znak podrške vođi puča generalu Brisu Oliguiju Nguemi, a on se vidi na ramenima pripadnika vojske, koji su uzvikivali „predsedniče“.

Vojni puč je usledio samo nekoliko minuta nakon što je predsednik Ali Bongo Ondimba, takođe poznat kao Ali Bongo, proglašen pobednikom na spornim izborima.

Oficiri, koji tvrde da predstavljaju „odbrambene i bezbednosne snage“ u zemlji, objavili su to u televizijskom obraćanju na kanalu vesti Gabon24.

- U ime naroda Gabona i garanta zaštite institucija, CTRI (Komitet za tranziciju i restauraciju institucija) odlučio je da brani mir tako što će okončati trenutni režim - rekao je vojni oficir u snimku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike