Bela kuća se priprema za impičment Džoa Bajdena: Mesecima rade na rešenju u slučaju da republikanci sprovedu svoju nameru u delo

02.09.2023

15:51

0

Republikanska istraga o američkom predsedniku i njegovom sinu u početku se fokusirala na navodne zločine mlađeg Bajdena

Bela kuća se priprema za impičment Džoa Bajdena: Mesecima rade na rešenju u slučaju da republikanci sprovedu svoju nameru u delo
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Alex Brandon, File

Bela kuća je okupila dvadesetak pravnih i medijskih stručnjaka kako bi se izborila protiv očekivanih republikanskih nastojanja da opozovu američkog predsednika Džoa Bajdena, izvestio je u petak NBC, pozivajući se na pomoćnika Bele kuće upoznatog sa strategijom administracije.

Prema osam unutrašnjih izvora, strategija protiv opoziva navodno je bila u razvoju nekoliko meseci dok su republikanci u Predstavničkom domu pokušavali da istraže predsednika i njegovog sina Hantera Bajdena i njihove strane poslove.

Okupljeni tim će pokušati da predstavi svaku istragu o opozivu kao „laž koja pokazuje sklonost republikanaca ka haosu“, rekao je pomoćnik Bele kuće koji je projekat otkrio za NBC.

Tim je formiran da spreči da se bilo kakvu istragu o opozivu se meša u poslove Bele kuće, objasnio je pomoćnik. Ovo bi trebalo da omogući službenicima administracije da se koncentrišu na svoj posao, a ne da budu „obuzeti detaljima tekućih istraga“.

Pomoćnici Bele kuće u timu za borbu protiv impičmenta navodno su proveli avgustovski odmor istražujući stavove republikanaca i sastavljajući tim za odgovor i reakciju. Oni su naručili ankete i proučavali političke oglase u nadi da će Demokratska stranka preneti jedinstvenu poruku podrške Bajdenu.

Profimedia
 

Republikanska istraga o Bajdenu i njegovom sinu u početku se fokusirala na navodne zločine mlađeg Bajdena, koji, prema dokazima prikupljenim sa laptopa koji je ostavio u radionici za popravku u Delaveru, uključuju trgovinu uticajem i korupciju, kao i više zloupotreba droga i oružja, kao i krivično delo prostitucije.

Hanter Bajden nije osuđen ni za šta u vezi sa trenutnom istragom, iako je trebalo da se izjasni o krivici za utaju poreza i optužbe za oružje prošlog meseca.

Povod za impičment bila bi navodna umešanst Džozefa Bajden u poslove svog sina u zemljama poput Ukrajine i Kine, na koje je direktno uticala politika koju je Bajden vodio kao potpredsednik za vreme tadašnjeg predsednika Baraka Obame.

Iako je vremešni Bajden negirao bilo kakvo saznanje ili učešće u profesionalnim aktivnostima svog sina, zapisi elektronske pošte, kao i svedočenje bivšeg poslovnog partnera Hantera Bajdena Devona Arčera, u suprotnosti su sa njegovim javnim izjavama o tom pitanju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike