Ko je Grant Šaps, novi ministar odbrane Velike Britanije? Zamerio se Liz Tras, a Džonsonu je morao da se izvinjava zbog „nenamerne" greške

31.08.2023

21:00

0

U parlament je ušao pre Sunaka, a za vreme Tereze Mej nije uspeo da se istakne

Ko je Grant Šaps, novi ministar odbrane Velike Britanije? Zamerio se Liz Tras, a Džonsonu je morao da se izvinjava zbog „nenamerne" greške
Copyright Profimedia

Britanski premijer Riši Sunak imenovao je u četvrtak Granta Šapsa (55) za novog ministra odbrane.

On prelazi u Ministarstvo odbrane nakon samo nekoliko meseci na mestu ministra za energetiku - na koje je došao posle raspada većeg ministarstva za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju.

Ovo je Šapsu peta promena pozicije za manje od godinu dana.

Šaps ima ogromno iskustvo, ne samo zbog svoje turneje po vladinim odeljenjima u poslednjih godinu dana. Bio je viši ministar od 2010. godine, pet godina pre nego što je Sunak uopšte ušao u parlament, a osim toga već neko vreme je uključen u pitanje ukrajinskog rata kroz svoj izveštaj o energetskoj bezbednosti.

Na njega se gleda kao na jednog od najsigurnijih i najsposobnijih komunikatora u vladi, što je posebno važno uoči izbora.

Privatni život

Oženjen, otac troje dece i rođak gitariste grupe „Kleš" Mika Džonsa, rođen je 14. septembra 1968. u Votfordu, a školovao se u lokalnoj gimnaziji.

Kao tinejdžer, bio je uzet pod okrilje lokalnog poslanika ser Rodesa Bojsona, koji ga je ohrabrio da napravi karijeru u biznisu pre nego što je ušao u politiku.

Profimedia
 

Nastavio je da studira biznis i finansije na Politehnici u Mančesteru, ali dok je bio u SAD umalo nije izgubio život u saobraćajnoj nesreći - sa 20 godina bio je u komi skoro nedelju dana.

Oporavio se, ali nešto više od decenije kasnije dijagnostikovan mu je Hodžkinsov limfom. Nakon uspešnog lečenja hemoterapijom, ušao je u remisiju i potpuno se oporavio.

Brzi uspon

Postao je potpredsednik konzervativaca ubrzo nakon što je 2005. ušao u parlament kao poslanik za Velvin Hatfild u Hartfordširu - mesto koje je od tada predstavljao.

Nastavio je brzo da napreduje u Vestminsteru, a postao je ministar stanovanja u okviru koalicione vlade nakon opštih izbora 2010, radeći sa savetnicom Kirsti Alsop.

Usledio je boravak na mestu predsednika Konzervativne partije, iako je rekao da mu je to najmanje omiljeni ministarski posao.

Godine 2012. suočio se sa neuspehom kada je optužen za kršenje kodeksa ponašanja ministara i poslanika, nakon što je otkriveno da je pisao vodiče za samopomoć za veb-stranicu kojom je upravljala njegova supruga Belinda pod pseudonimom „Majkl Grin“.

Stefan Rousseau/Pool via AP
 

Kasnije je rekao da je „pogrešio" i priznao da je „previše čvrsto" negirao da je nastavio svoj rad kao stručnjak za veb-marketing tokom svog poslaničkog mandata.

Zatim je 2015. morao da podnese ostavku na mesto ministra međunarodnog razvoja, usred tvrdnji da nije reagovao na optužbe o maltretiranju unutar Konzervativne partije dok je bio kopredsedavajući stranke.

Na referendumu o EU 2016. bio je među poslanicima torijevaca koji su se pomirili sa izlaskom Velike Britanije iz Unije, a sebe je opisivao kao „umereno naklonjenog Bregzitu“.

Posle četiri godine u pralementu pod Terezom Mej, vratio se u vladu 2019. pošto je podržao uspešnu kandidaturu Borisa Džonsona za vođstvo torijevaca.

Dobio je posao ministra za transport, tokom kog je razvio planove za novo telo koje će nadgledati železnice, a stekao je i reputaciju pouzdane medijske ličnosti i redovno je bio slat da brani vladu tokom perioda krize koji su bili česti tokom Džonsonovog mandata.

Liz Tras ga je otpustila iz kabineta, nakon što je podržao njenog rivala Sunaka u takmičenju za liderstvo. Međutim, vratio se na velika vrata samo šest nedelja kasnije, kada je postao ministar unutrašnjih poslova u poslednjim danima premijerske funkcije Liz Tras.

Poznat po svojim veštinama u praćenju političkih pobuna, takođe je bio poznat u Vestminsteru po tome što je na svom telefonu držao tabelu sa nekoliko stotina citata poslanika torijevaca o sumnjama u vezi sa vođstvom Trasove.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Ministar unutrašnjih poslova bio je samo šest dana pre nego što je Trasova napustila funkciju.

Kada je Sunak preuzeo funkciju premijera, premešten je na mesto ministra za poslovanje, a u decembru je pomogao u pokretanju kampanje savetujući javnost kako da uštedi novac na računima za struju.

Nedavno je bio predmet podsmeha kada se pokazalo da je sa fotografije objavljene na njegovom nalogu na Tviteru u čast lansiranja rakete u Kornvolu izbrisan bivši premijer Boris Džonson. Šaps se kasnije izvinio za incident, rekavši da je Džonsona „nenamerno izbacio iz slike“ neko iz njegovog tima.

Obavezivanje na pomoć Ukrajini u prvom obraćanju

Šaps se obavezao da će „nastaviti sa podrškom Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini“ dok preuzima funkciju ministra odbrane od Bena Volasa.

U saopštenju je istakao i da je „počastvovan" što je preuzeo tu ulogu, odajući istovremeno priznanje „ogromnom doprinosu koji je gospodin Volas dao odbrani i globalnoj bezbednosti Ujedinjenog Kraljevstva u poslednje četiri godine".

Profimedia
 

- Radujem se što ću raditi sa hrabrim muškarcima i ženama iz naših oružanih snaga koji brane bezbednost naše nacije - dodao je on.

Šaps je prošle nedelje posetio Ukrajinu kao ministar za energetiku, kako bi istakao ulogu vlade Velike Britanije u snabdevanju nuklearnih elektrana zemlje obogaćenim uranijumom.

Zašto je Volas podneo ostavku?

Volas, koji je bio ministar odbrane za vreme tri premijera, rekao je da se povlači „kako bi investirao u delove života koje je zanemario i da bi istražio nove mogućnosti".

U svojoj izjavi o ostavci Volas je rekao da su njegova vojna i politička karijera uzele "lični danak njemu i njegovoj porodici".

AP Photo/Alberto Pezzali
Ben Volas

Volas odlazi iz parlamenta kao jedan od ministara sa najdužim stažom u vladi.

Kao ministar odbrane nadgledao je evakuaciju vojnih lica iz Avganistana, kao i vojni doprinos Velike Britanije u ratu u Ukrajini.

On je takođe pozvao na povećanje finansiranja oružanih snaga tvrdeći da je britanska vojska bila „izdubljena" tokom 30 godina.

Ministarka za decu Kler Kutinjo zamenila je Šapsa na mestu ministra za energetsku bezbednost i nultu emisiju ugljen-dioksida.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike