SAD ne odustaju: Stiže novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 250 miliona dolara!

29.08.2023

23:44

0

Kijev dobija veliku zalihu municije.

SAD ne odustaju: Stiže novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 250 miliona dolara!
Zelenski i Bajden - Copyright Profimedia

SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući municiju za raketne sisteme HIMARS, vredan oko 250 miliona dolara, saopštio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ovaj paket sadrži rakete AIM-9M za protivvazdušnu odbranu, municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), artiljerijsku municiju 155 mm i 105 mm, opremu za uklanjanje mina, "džavelin" i druge protivoklopne sisteme i rakete, kao i više od tri miliona komada municije - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da Rusija svakog dana nastavlja da vodi "brutalni osvajački rat" u kojem su ubijeni mnogi ukrajinski civili i raseljeni milioni Ukrajinaca.

- Njihovi napadi na ukrajinske luke i žitnu infrastrukturu izazvali su nestabilnost cena na tržištima hrane i žitarica i pogoršali glad i globalnu nesigurnost hrane širom sveta - ističe se u saopštenju.

Iz Stejt departmenta navode da je Rusija započela rat koji je mogla da okonča u bilo kom trenutku, povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine i zaustavljanjem brutalnih napada. 

- Dok to ne učini, Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri biće ujedinjeni sa Ukrajinom, koliko god bude potrebno - poručuju iz američkog ministarstva spoljnih poslova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike