Niki Hejli traži testiranje mentalnih sposobnosti starijih političara: Američki Senat je ''najprivilegovaniji starački dom u zemlji''

02.09.2023

11:26

0

Slučaj Miča Makonela i česti ispadi Džozefa Bajdena inspirisali su je na ovaj predlog

Niki Hejli traži testiranje mentalnih sposobnosti starijih političara: Američki Senat je ''najprivilegovaniji starački dom u zemlji''
Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

Niki Hejli, republikanska predsednička kandidatkinja, izrazila je zabrinutosti zbog starosne strukture američkog Senata i pozvala je na testiranje mentalnih sposobnosti starijih političara na državnim funkcijama.

Ona je izjavila da je američki Senat ''najprivilegovaniji starački dom u zemlji'', a ove njene reči usledile su nakon incidenta u kom je osamdesetjednogodišnji senator Mič Mekonel delovao ukočeno i odsutno tokom konferencije za medije.

- Mič Makonel je uradio neke velike stvari i zaslužuje priznanje, ali morate da znate kada je vreme da odete - rekla je Hejli.

Ona je naglasila potrebu za testiranjem mentalnih sposobnosti za sve političare starije od 75 godina.

- To je tužno. Niko ne bi trebalo da se oseća dobro što to vidi ili kada vidimo (devedesetogodišnju senatorku iz Kalifornije) Dajan Fajnštajn ili kada vidimo pad Džozefa Bajdena - rekla je Hejli.

AP Photo/Morry Gash, FIle
 

Iako Makonelove kolege iz poslaničkog kluba senatora iz Kentakija nisu javno dovodili u pitanje njegovu sposobnost za vođenje Senata, Hejli je istakla da se bori za promene u političkom pejzažu SAD-a, naglašavajći potrebu za liderima nove generacije. Takođe je napomenula da je prosečna starost članova američkog Senata 65 godina.

Sa druge strane, predsednik SAD Džozef Bajden nije iskazao zabrinutost u vezi sa Makonelovim kapacitetima za obavljanje dužnosti, naglašavajući svoje prijateljstvo s njim i tvrdeći da je i dalje sposoban za svoj posao.

Mekonel se ranije ove sedmice ukočio i nije govorio neko vreme dok je zurio u prazno, ne reagujući na druge ljude u prostoriji. Tek kada mu je prišla pomoćnica ponovo je počeo da govori, ali je ona morala da mu ponovlja novinarska pitanja, na koja je on davao kratke odgovore.

Mekonel se takođe ukočio sredinom jula u Senatu, tokom konferencije za novinare, nakon čega je morao da bude izveden iz sale, i posle čega su mu pomogli da se vrati i nastavi sa odgovaranjem na pitanja medija. U martu, nakon što je imao potres mozga i prelom rebra u padu ispred hotela u blizini Vašingtona, prebačen je u bolnicu, a u Senat se vratio sredinom aprila.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike