Moguće rešenje misterije nestalog aviona MH370 uz pomoć ovih malih stvorenja?

29.08.2023

21:20

0

Autor: N.P.

Avion je nestao 8. marta 2014. na letu iz Kuala Lumpura do Pekinga

Moguće rešenje misterije nestalog aviona MH370 uz pomoć ovih malih stvorenja?
Deo olupine aviona MH370 je pronađen na ostrvu Reunion - Copyright Profimedia

Tim naučnika tvrdi da bi istina o nestalom malezijskom avionu MH370 mogla da se sazna uz pomoć rakova i školjki.

Avion je nestao 8. marta 2014. na letu iz Kuala Lumpura do Pekinga, a u njemu se tada nalazilo 227 putnika i 12 članova posade.

Otkad je nestao sa radara pa sve do dana današnjeg nije se odgonetnulo šta se tačno dogodilo.

Međutim, akademici sa Floride veruju da školjke pronađene na delovima olupine možda mogu da pruže određene odgovore. Na taj način bi moglo da se prati kretanje tih morskih stvorenja od trenutka kada su se prvi put prikačila na MH370.

Profimedia/Xinhua/Romain Latournerie
Školjke su se zakačile za olupinu nedugo nakon nesreće

Gregori Herbert, profesor saradnik evolutivne biologije na Univerzitetu Južne Floride u Tampi, poveo je novu studiju nakon što je pregledao fotografije olupine aviona, posebno jednog dela sa krila letelice koji je pronađen na ostrvu Reinion u Indijskom okeanu, godinu dana nakon nestanka.

- Čim sam to video, odmah sam počeo da šaljem mejlove istražiteljima zato što sam znao da geohemija školjki može da pruži određene detalje o tačnoj lokaciji pada aviona - rekao je on, a preneo "Dejli mejl".

Prema njegovim rečima, pošto školjkama svakog dana rastu ljuske, to bi značilo da hemijski sastav svakog sloja može da pokaže kolika je temperatura vode bila u tom trenutku.

Profimedia
 

Tim naučnika je izveo eksperiment sa školjkama u laboratoriji kako bi beležili njihovu temperaturu.

- Uzgojili smo školjke lepas u laboratoriji na različitim temperaturama tokom nekoliko nedelja i onda smo sproveli hemijsku analizu novih slojeva koji su izrasli u tom periodu - rekao je Herbert.

Rezultati su pokazali određenu pravilnost uz pomoć koje stručnjaci mogu da zaključe kolika je temperatura mora bila dok su školjke rasle, što je metod koji su onda iskoristili na školjkama sa olupine MH370.

Urađena je simulacija kretanja olupine uz pomoć stručnjaka sa Univerziteta Galvej u Irskoj. Biolog Džozef Pupin je izučavao deo letelice prekriven školjkama i veruje da su se najveće među njima zakačile nedugo po padu aviona.

Profimedia
Naučnici su uzgajali školjke u laboratoriji kako bi odgonetnuli misteriju MH370

Međutim, nedavna studija profesora Herberta koristila je podatke manjih školjki.

- Potvrdili smo da ovaj metod može da se primeni na školjke koje su kolonizovale olupinu nedugo posle nesreće kako bi se rekonstruisala njihova putanja do same lokacije pada aviona - poručio je.

Inače, potraga za nestalim avionom je do sada koštala najmanje 200 miliona (australijskih) dolara i uključila je "češljanje" hiljada kilometara duž severno-južnog koridora Indijskog okeana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike