Bivši sponzor Zelenskog optužen za pranje novca! Oligrahu Igoru Kolomojskom ponuđeno da bira šta će biti s njim pre suđenja

02.09.2023

14:30

0

Osumnjičen po dve tačke, za prevaru i legalizaciju imovine stečene kriminalnim putem

Bivši sponzor Zelenskog optužen za pranje novca! Oligrahu Igoru Kolomojskom ponuđeno da bira šta će biti s njim pre suđenja
Copyright Profimedia

Ukrajinske vlasti su obavestile oligarha Igora Kolomojskog, čija je podrška pomogla Vladimiru Zelenskom da obezbedi mesto predsednika, da je osumnjičen za prevaru i pranje novca u toku intenzivnog rata Kijeva protiv raširene korupcije.

U saopštenju u subotu Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je milijarder, koga opisuje kao „defakto vlasnika velike finansijske i industrijske grupe“, legalizovao više od 500 miliona ukrajinskih grivni (13,5 miliona dolara) „prenoseći ih u inostranstvo, koristeći infrastrukturu bankarskih institucija koje kontroliše".

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da je Kolomojski, koji ima kiparsko i izraelsko državljanstvo, obavešten da je osumnjičen po dve tačke, za prevaru i legalizaciju imovine stečene kriminalnim putem.

Ovo je potvrdilo i Glavno tužilaštvo Ukrajine, koje je saopštilo da je Kolomojskom „uručen predlog da izabere restriktivne mere pre suđenja“, dodajući da agencija nastavlja istragu o ovom pitanju u koordinaciji sa SBU i Ekonomskim biroom za bezbednost.

Operativci SBU pretresli su početkom februara dom Kolomojskog, prema izveštajima lokalnih medija. U to vreme racija se navodno fokusirala na njegovu potencijalnu umešanost u navodnu proneveru 40 milijardi grivna (1,1 milijardu dolara) i izbegavanje carina u naftnim kompanijama Ukrtatnafta i Ukrnafta.

Profimedia
 

Kolomojski je izbio na političku scenu 2014. godine, kada je imenovan za guvernera jugoistočne Dnjepropetrovske oblasti nakon puča u Kijevu koji je podržavao Zapad. Godinu dana kasnije, međutim, otpušten je sa funkcije zbog sukoba sa tadašnjim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom usred borbe za kontrolu nad Ukrnaftom i državnim operaterom naftovoda Ukrtransnafta.

Ukrajinske vlasti takođe su 2016. nacionalizovale PrivatBank Kolomojskog nakon što su je proglasile velikom pretnjom finansijskom sistemu zemlje posle optužbi za prevaru velikih razmera.

Takođe se smatra da je Kolomojski odigrao važnu ulogu u dolasku na vlast sadašnjeg predsednika Vladimira Zelenskog. Pre nego što je pokrenuo svoju političku kampanju 2019. godine, Zelenski je bio komičar, čiju je emisiju vodio medijski holding koji je kontrolisao Kolomojski. Sam magnat je rekao da „želi“ da Zelenski postane predsednik, ali je negirao bliske kontakte s njim.

Američki Stejt department je 2021. sankcionisao i Kolomojskog i članove njegove porodice, navodeći njegovu umešanost „u koruptivna dela koja su podrila vladavinu prava i veru ukrajinske javnosti u demokratske institucije njihove vlade“. U julu 2022. mediji u Ukrajini su objavili da mu je oduzet ukrajinski pasoš. Međutim, dok je vest potvrdilo nekoliko zvaničnika u Kijevu, relevantni predsednički dekret je klasifikovan, dok je sam oligarh te izveštaje odbacio kao „besmislice“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike