Prigožin je živ, nije ni bio u avionu? Pojavljivanje jedne žene na njegovoj sahrani pokrenulo nove teorije (FOTO)

31.08.2023

11:12

0

Tokom ceremonije nije prikazano telo pokojnika, a groblje je bilo obezbeđeno krugom naoružanih stražara, što je, prema jednom političkom analitičaru, deo sofisticirane obmane

Prigožin je živ, nije ni bio u avionu? Pojavljivanje jedne žene na njegovoj sahrani pokrenulo nove teorije (FOTO)
Copyright Profimedia

Posmrtni ostaci šefa Vagnera Evgenija Prigožina sahranjeni su u utorak na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu. Sahrana je bila obavljena privatno, daleko od očiju javnosti. Međutim, pojavljivanje fotografije jedne žene na sahrani podstaklo je teorije zavere.

Iako je ruska vlast zvanično objavila da je Prigožin preminuo u nesreći, neki teoretičari zavere sumnjaju u ovu verziju događaja. Postoje spekulacije da Prigožin možda nije ni bio u avionu u trenutku nesreće, već da su sahrana i izjave deo sofisticirane obmane.

Britanski tabloid Dejli mejl izveštava da je žena koja je viđena na sahrani, navodno kao Prigožinova supruga, zapravo bila supruga njegovog dvojnika.

Verovalo se da je reč o Ljubovi Prigožin (52), povučenoj supruzi gospodara rata, ali neki ruski mediji su utvrdili da je žena viđena na pogrebu u Sankt Peterburgu zapravo Irina Krasavina, supruga njegovog glavnog dvojnika Leonida Krasavina, navode Britanci.

Tokom ceremonije nije prikazano telo pokojnika, a groblje je bilo obezbeđeno krugom naoružanih stražara. Na grobu je ostavljena pesma ruskog nobelovca Josifa Brodskog, što je dodatno podstaklo teorije da Prigožin možda nije zaista preminuo.

Profimedia
Irina Krasavina

Sumnje u istinitost zvaničnih izjava dodatno su ojačane tvrdnjama koje su se pojavile na Telegram kanalu Baza. Kanal je izvestio da su novinari prvobitno pogrešno identifikovali suprugu Prigožinovog dvojnika (Irinu Krasavinu) kao Prigožinovu pravu udovicu (Ljubov). Na grobu je bila i Polina Prigožin (31), starija ćerka Evgenija Prigožina.

Prema izveštaju Proekta, nezavisnog ruskog novinskog izvora, Leonid Krasavin je bio jedan od dvojnika koje je Evgenije Prigožin koristio. Ovo je potvrđeno nakon što su pronađena tri pasoša na Prigožinovo ime, ali sa fotografijama Leonida Krasavina, tokom pretrage njegovog doma nakon neuspelog pokušaja puča. U istoj pretrazi su takođe otkrivene slike Prigožina sa različitim maskama.

Politicki analitičar doktor Valerij Solovej, bivši profesor prestižnog moskovskog Instituta za međunarodne odnose, tvrdi da je Prigožin živ, zdrav i slobodan u neimenovanoj zemlji. On osporava zvaničnu verziju nesreće i tvrdi da su ruske vlasti lagale o pronalasku Prigožinovog DNK, sugerišući da se on zapravo skriva.

- Avion u kojem je Prigožin trebalo da leti oborio je ruski sistem protivvazdušne odbrane - rekao je Solovej, osporavajući tvrdnje američkih obaveštajnih službi da je avion uništen iznutra pomoću eksplozivne naprave.

- Nije bilo nikakve eksplozije u avionu. Srušen je od spolja. Tajna operacija za izvođenje ovog napada razvijena je u ruskom Savetu bezbednosti, a odobrio ju je lično ruski predsednik. Prigožin je živ, zdrav i slobodan. Na letu je umesto njega bio njegov dvojnik i Putin je toga savršeno svestan - tvrdi bivši mentor brojnim špijunima.

Doktor Solovej najavio je da će početkom sledećeg meseca otkriti u kojoj zemlji je Prigožinu navodno pružen egzil, ali negira da se radi o Africi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike