Orban okrivio Ameriku za podsticanje sukoba u Ukrajini: Kijev nema šanse, da sam ja na čelu NATO-a, odmah bi bio uspostavljen mir (VIDEO)

30.08.2023

11:59

0

Mađarski premijer bio je otvoren u razgovoru sa američkim voditeljem Takerom Karlsonom

Orban okrivio Ameriku za podsticanje sukoba u Ukrajini: Kijev nema šanse, da sam ja na čelu NATO-a, odmah bi bio uspostavljen mir (VIDEO)
Viktor Orban - Copyright Printscreen Twitter/TuckerCarlson

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je sa američkim voditeljem Takerom Karlsonom o aktuelnim temama, ratu u Ukrajini, članstvu ove zemlje u NATO-u, stanju u kom se nalazi Evropa zbog sukoba na istoku kontinenta i sankcija uvedenih Rusiji i stavu koji je zauzeo prema Vladimiru Putinu.

U razgovoru jedan na jedan Orban je rekao Karlsonu da su Ukrajinci „nekonkurentni“ bez pomoći Zapada i da stoga SAD drže ključ mira u regionu, kao da je laž da Kijev može da pobedi u sukobu.

- To je laž. Ne samo nesporazum, već laž. To je nemoguće. Svi u politici koji razumeju logiku, brojke, podatke - znaju da nemaju šanse. Oni će ostati bez vojnika pre Rusije - kazao je premijer Mađarske.

Orban je istakao i da bi pokušaj bilo koje zapadne zemlje da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu značio „direktan rat“ između Zapada i Rusije.

- Odmah bismo se našli u trećem svetskom ratu. Tako da je sada veoma opasan trenutak - ocenio je on i naglasio da je uveren da Rusi neće predati svog lidera, da će čuvati zemlju od raspada i ulagati više novca i proizvoditi više naoružanja od svojih protivnika.

- Zato ne treba pogrešno shvatati Ruse - upozorio je Orban.

 

 

Kada ga je Karlson pitao šta bi uradio da je on na čelu NATO-a, bez ustezanja je odgovorio da bi bio usmeren na mir.

- Mir, odmah. I odmah bih pozvao Trampa. To je to - rekao je mađarski premijer i istakao da bi SAD mogle da obnove mir do „sutra ujutru“ ukoliko bi to želele.

- Očigledno je da Ukrajinci nisu u stanju da to izvuku sami. Oni nisu konkurentni u ovom ratu. Ako nema novca i oružja sa Zapada, posebno iz SAD, onda je rat završen. Odluka je u vašim rukama. Naravno, radi se o Ukrajincima, njih ne treba ignorisati, oni moraju biti uključeni, ali stvarni faktor nije Ukrajina - kazao je Orban.

Osim toga, Orban je ideju da se Krim oduzme Rusiji nazvao „potpuno nerealnom“.

- To ne dolazi u obzir - naglasio je mađarski političar.

Orban je ocenio i da je stvaranje evropskog sistema bezbednosti moguće samo uz učešće Rusije, kao i da se Moskva sada suočava ne sa NATO-om kao alijansom, već prvenstveno sa Vašingtonom.

Printscreen Twitter/TuckerCarlson
 

- Treba razjasniti šta se dešava. Politika SAD da podržavaju i finansiraju Ukrajinu nije politika NATO-a, to je politika SAD. U tome je velika razlika - istakao je on, podsetivši da podršku Ukrajini pruža niz zapadnih zemalja na bilateralnoj osnovi, ali da Alijansa u celini „govori isto“ što i Mađarska, odnosno protivi se mešanju.

O stupanju Ukrajine u NATO

Govoreći o ulasku Ukrajine u Severnoatlansku alijansu, Orban je naveo da je NATO pre 15 godina propustio istorijsku šansu da primi Ukrajinu u svoje redove.

Prema njegovom mišljenju, integracija Ukrajine bila je moguća na samitu NATO-a 2008. u Bukureštu, ali „velike zapadne zemlje“ tada nisu mogle da postignu dogovor.

- Rusija tada nije bila dovoljno jaka da to spreči. Tako da je u to vreme postojala realna šansa da se Ukrajinci integrišu u NATO, ali je to odbijeno. Nije bilo sporazuma između velikih zapadnih zemalja i to pitanje je odloženo - objasnio je Orban.

- Ali dve-tri godine kasnije, Rusi su postajali sve jači i jači, a sada su još jači. Tako da smo propustili istorijsku priliku, a ovaj prozor mogućnosti više nije otvoren - dodao je on, objašnjavajući da NATO ne može sebi da priušti da ima granicu sa Rusijom duž istočnih granica Ukrajine, jer bi to značilo „trenutni rat“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike