Rusija stavila "sarmat" u stanje pripravnosti! Moćna raketa može da ponese 10 nuklearnih bojevih glava, a i ostale odlike su zastrašujuće

01.09.2023

13:47

0

Ova raketa pripada novoj generaciji oružja koja je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao "nepobedivim"

Rusija stavila "sarmat" u stanje pripravnosti! Moćna raketa može da ponese 10 nuklearnih bojevih glava, a i ostale odlike su zastrašujuće
RS-28 Sarmat - Copyright Profimedia

Jurij Borisov, šef "Roskosmosa," objavio je u petak da je posada ruskog strateškog raketnog sistema "sarmat" stavljenja u stanje pripravnosti.

"Sarmat" je interkontinentalna balistička raketa sa nuklearnim oružjem, a njeno probno lansiranje je izvedeno u aprilu prošle godine.

Ova raketa, poznata na zapadu kao "satana 2", ima impresivne karakteristike. Tvrdi se da može da dostigne brzinu od 25.750 kilometara na čas i da može da nosi 10 ili više bojevih glava.

"Satana" navodno može da se koristi za gađanje ciljeva bilo gde na Zemlji i može biti ispaljena preko bilo kog od Zemljinih polova.

Ova raketa pripada novoj generaciji oružja koja je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao "nepobedivim", pored hipersoničnih raketa "kinžal" i "avangard".

Lansiranje "sarmata" pratila je ruska državna televizija, a Putin je čestitao vojnicima na uspešnoj akciji.

- Ovo zaista jedinstveno oružje ojačaće borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano obezbediti sigurnost Rusije od spoljnih pretnji i naterati na razmišljanje one koji u žaru agresivne retorike pokušavaju da ugroze našu zemlju - rekao je Putin tada.

- Sarmat je najmoćnija raketa sa najdužim dometom uništavanja ciljeva na svetu, što će značajno povećati borbenu moć strateških nuklearnih snaga naše zemlje - saopštilo je prošle godine Ministarstvo odbrane Rusije.

"Satana 2" teži više od 200 tona i ima domet od 18.000 kilometara. Osim toga, "sarmat" ima tehnologiju za izbegavanje radara, kreće se brzinom od sedam kilometara u sekundi i nosi teret koji je 2.000 puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, što ga čini velikim izazovom za zemaljske i satelitske radarske sisteme i sisteme za praćenje, kako je jednom prilikom izvestio Britanski "Independent".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike