Sedmica u svetu: Širenje NATO-a, pojačana opasnost od trećeg svetskog rata i nepodnošljive vrućine

16.07.2023

21:17

0

Bajden je ređao pehove, dok su nepogode na raznim stranama planete odnosile živote

Sedmica u svetu: Širenje NATO-a, pojačana opasnost od trećeg svetskog rata i nepodnošljive vrućine
Copyright Profimedia/Tanjug/AP/Pavel Golovkin/Riccardo De Luca/Roman Chop

U nedelji za nama (10-16. jula) samit NATO-a bio je centralni događaj, kao i saopštenja koja su stigla sa njega, pričalo se o opasnosti od trećeg svetskog rata, a vrućine su stigle u Evropu. Bajden je ređao pehove, dok su nepogode na raznim stranama planete odnosile živote.

Ukrajina izvisila za NATO, sa svih strana upozorenja o opasnosti od trećeg svetskog rata

Borbe u Ukrajini i Rusiji vodile su se istim žarom, Moskva je nizala uspehe na bojnom polju, dok je ukrajinski predsednik očekivao veću podršku na samitu NATO-a u Vilnjusu. Iako je Ukrajina maštala da će dobiti zvaničan poziv za ulazak u NATO, to se nije dogodilo bez obzira na negodovanje Zelenskog, kao što je i predviđano, nego je dobila saopštenje da će se to desiti, uz listu uslova koje treba ispuniti i napomenu da je to moguće tek kada pobedi u ratu sa Rusijom, jer bi u suprotnom cela Alijansa bila u ratu s njom.

AP Photo/Francisco Seco, File
 

Češki predsednik najavio je da bi Ukrajina mogla da ostane bez pomoći EU i da sve zavisi od kontraofanzive, bivši predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je odluku aktuelnog lidera Amerike da Kijevu pošalje kasetnu municiju, rekavši da ona vodi u treći svetski rat, a objavljeni su i novi detalji istrage sabotaže Severnog toka

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova napisala je na svom Telegramu da je Zapadu važnije da ubija nego da štiti, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija smatrati pretnjom u nuklearnoj sferi ukoliko se u Kijevu pojave lovci F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje, dok je kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Robert F. Kenedi Mlađi izjavio da će obećanje NATO zemalja da prime Ukrajinu u Severnoatlantsku alijansu produžiti konflikt na neodređeno vreme.

Pentagon je priznao da ukrajinska kontraofanziva ne ide kako je očekivano, premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će se sukob u Ukrajini završiti čim to budu želele Sjedinjene Američke Države, istakavši da je Ukrajina izgubila suverenitet, ali da Vašington iz nekog razloga to ne želi, a Putin je otkrio detalje razgovora sa Prigožinom posle pokušaja pobune.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Zaharova izjavila je da je na samitu NATO-a u Vilnjusu doneta odluka o pokretanju "velikog evropskog rata", a istog stava bio je i Kenedi Mlađi komentarišuću Bajdenovu odluku da rasporedi još 3.000 rezervista u Evropu.

Širenje NATO-a

Najviše se pričalo o NATO zbog dešavanja povezanih sa samitom koji je održan u Vilnjusu 11. i 12. jula. Neposredno pre njega predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Švedska može u NATO ako Tuska bude ušla u EU, a koliko je to moguće možete pročitati u analizi portala 24sedam.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Prvog dana samita generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da je Turska odobrila ulazak Švedske u NATO, kao i da će članstvo ratifikovati i Mađarska, a otkriveno je i šta je Erdogan dobio od predsednika SAD kako bi dao zeleno svetlo za novu članicu Alijanse.

Bajdenova lutanja

Američki lider Džo Bajden ponovo je bio u centru pažnje, što zbog svojih odluka, što zbog svojih gafova. Uspeo je ponovo da se saplete prilikom ulaska u avion, a na udaru kritika našao se zbog neobičnog ponašanja prema devojčici. Ispostavilo se da je tokom Bajdenove administracije droga je pronađena čak tri puta u Beloj kući, a kako je sve američki lider lagao o Ukrajini možete pročitati u analizi portala 24sedam.

AP Photo/Evan Vucci
 

Nepodnošljive vrućine

Ekstremne vrućine mučile su Evropu, a subota je bila posebno vreo dan. Čak 16 gradova u Italiji proglasilo je crveni meteoalarm, dok je u Grčkoj u pet oblasti izdato upozorenje na opasnost od požara, a zbog čega je ovo leto ovoliko pakleno možete pročitati u analizi portala 24sedam.

AP Photo/Luca Bruno
 

Nepogode

Tornado je napravio haos u Čikagu, poplave u odnele više od 80 života u Indiji, dok su u Južnoj Koreji usmrtile više od 20 osoba, a iz Kine su stigli dramatični prizori poplavljenih ulica zbog čega je nekoliko hiljada stanovnika moralo da bude evakuisano.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike