Članice NATO-a se "složile oko Ukrajine": Izdato saopštenje, ali ne onakvo kakvom se nadao Zelenski

11.07.2023

17:56

0

Potvrdiili smo ponovo da će Ukrajina postati članica NATO i složili se da uklonimo uslov za akcioni plan za članstvo - rekao je Stoltenberg

Članice NATO-a se "složile oko Ukrajine": Izdato saopštenje, ali ne onakvo kakvom se nadao Zelenski
Copyright AP Photo/Virginia Mayo

NATO će uputiti poziv Ukrajini da se pridruži tom vojnom savezu kada se ''članice slože i ispune se uslovi'', izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Potvrdiili smo ponovo da će Ukrajina postati članica NATO i složili se da uklonimo uslov za akcioni plan za članstvo - rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije, aludirajući na ključni korak za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

Ranije danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da bi bilo apsurdno ako se Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u Alijansi tokom samita u Vilnjusu, koji traje danas i sutra.

- Neviđeno je i apsurdno što nije određen vremenski okvir ni za poziv, ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o "uslovima" čak i za pozivanje Ukrajine. Čini se da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse. To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO u pregovorima sa Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror. Neizvesnost je "slabost". I o tome ću otvoreno razgovarati na samitu - naveo je Zelenski na Tviteru.

Članice NATO-a složne

Lideri zemalja članica NATO-a saglasili su se danas na samitu u Viljnusu da budućnost Ukrajine leži u Alijansi, ali nisu Kijevu uručili poziv ili naveli konkretnu vremensku odrednicu za pristupanje koje je Ukrajina tražila.

NATO je takođe uklonio zahtev da Ukrajina ispuni tzv. akcioni plan za članstvo, čime je efektivno uklonjena jedna od dve prepreke Kijeva ka putu ka članstvu, prenosi Rojters.

- Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Bićemo u poziciji da uputimo poziv Ukrajini da se pridruži alijansi kada se saveznici slože i ispune uslovi - navodi se u deklaraciji koju su lideri zemalja članica Alijanse dogovorili danas, uz napomenu da su evroatlantske integracije Kijeva prevazišle potrebu za Akcionim planom za članstvo.

Iako lideri nisu precizirali uslove koje Ukrajina treba da ispuni, navedeno je da će Alijansa pomoći Kijevu da ostvari napredak u vojnoj interoperabilnosti, kao i u dodatnim reformama demokratskog i bezbednosnog sektora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike