Zelenski pobesneo na NATO: Apsurdno je da Ukrajina ne dobije poziv za članstvo

11.07.2023

13:22

0

Zelenski nije zadovoljan razvojem događaja

Zelenski pobesneo na NATO: Apsurdno je da Ukrajina ne dobije poziv za članstvo
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Francisco Seco

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uoči samita NATO u Litvaniji je rekao da je apsurdno ako Ukrajina ne dobije poziv za pristupanje Alijansi.

- Mi cenimo naše saveznike. Cenimo našu zajedničku sigurnost. I uvek cenimo otvoren razgovor. Ukrajina će biti predstavljena na samitu NATO-a u Vilnjusu. Jer se radi o poštovanju.

Ali Ukrajina takođe zaslužuje poštovanje. Sada, na putu za Vilnjus, dobili smo signale da se o određenim formulacijama razgovara bez Ukrajine.

Želim da naglasim da se to odnosi na poziv da se postane članica NATO, ali ne i da Ukrajina postane članica NATO.

Neviđeno je i apsurdno da nije određen vremenski okvir ni za poziv ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o uslovima čak i za pozivanje Ukrajine - napisao je na Tviteru vidno nezadovoljni Zelenski.

Kako je dodao, izgleda da ne postoji spremnost da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse. 

- To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO u pregovorima sa Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror. Nesigurnost je slabost. I otvoreno ću o ovome govoriti na samitu - poručio je Zelenski.

Podsetimo, ranije danas je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao da će zemlje članice NATO jasno reći na samitu da Ukrajina može da postane članica vojnog saveza u budućnosti.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike