Otkriveno šta je Bajden ponudio Erdoganu kako bi odobrio pristupanje Švedske NATO-u

13.07.2023

23:15

1

Autor: N.P.

Herš saznaje od anonimnog izvora

Otkriveno šta je Bajden ponudio Erdoganu kako bi odobrio pristupanje Švedske NATO-u
Džo Bajden i Redžep Tajip Erdogan na samitu G20 u Indoneziji - Copyright Leon Neal/Pool Photo via AP

Američki predsednik Džo Bajden je svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu ponudio više od 11 milijardi dolara pomoći Međunarodnog monetarnog fonda kako bi ratifikovao ulazak Švedske u NATO, piše novinar Simor Herš u novom tekstu na platformi "Substack".

Herš, inače dobitnik Pulicerove nagrade, izvestio je da mu je anonimni izvor otkrio da je Bajden Turskoj obećao preko potreban kredit od 11-13 milijardi dolara. Zauzvrat, Erdogan je prestao da se protivi željama Švedske da pristupi vojnom savezu uoči samita NATO-a koji se ove nedelje održao u litvanskom Vilnjusu.

Erdogan, koji je u maju ponovo izabran za predsednika, pod velikim je pritiskom da obnovi stotine hiljada objekata nakon stravičnog zemljotresa koji je zemlju pogodio u februaru. Podsetimo, u seriji potresa je stradalo više od 50.000 ljudi.

Turska se dugo protivila tome da Švedska uđe u NATO, a kao glavni razlog je navodila da Stokholm štiti militante Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom.

- Šta bi bilo bolje za Erdogana nego da shvati da mu je bolje sa NATO-om i zapadnom Evropom - poručio je Herš citirajući izvor.

Podsetimo, Herš je podigao buru ranije ove godine kada je objavio da administracija Bele kuće stoji iza sabotaže "Severnog toka".

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike