Robert Kenedi Mlađi negodovao zbog odluka u Vilnjusu: Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do beskonačnog rata

13.07.2023

11:02

0

Američki predsednički kandidat ne deli stavove sa Bajdenom

Robert Kenedi Mlađi negodovao zbog odluka u Vilnjusu: Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do beskonačnog rata
Copyright AP Photo/Josh Reynolds, File

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Robert F. Kenedi Mlađi izjavio je da će obećanje NATO zemalja da prime Ukrajinu u Severnoatlantsku alijansu produžiti konflikt na neodređeno vreme.

- S obzirom na to da je članstvo Ukrajine u NATO-u potpuno neprihvatljivo za Rusiju, to onda u suštini znači da je rat beskonačan - napisao je on na društvenim mrežama.

Nakon samita NATO-a u Vilnjusu 11. jula generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je da su zemlje članice bloka preduzele tri koraka u susret Ukrajini.

Odlučeno je da se ne zahteva od Ukrajine sprovođenje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, odobren je višegodišnji program vojne pomoći Kijevu, kao i osnivanje Saveta Ukrajina-NATO.

Stoltenberg je istakao da će poziv Ukrajini da postane članica NATO-a biti upućen nakon saglasnosti saveznika i kada budu ispunjeni svi uslovi.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izrazio je nezadovoljstvo tom odlukom na pres konferenciji i rekao da zaključci samita nisu idealni za Kijev jer nije pozvan u NATO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike