Putin otkrio detalje sastanka sa Prigožinom posle pobune: Nije video kako su borci Vagnera reagovali

14.07.2023

10:12

0

Predsednik Rusije ponudio je nekoliko opcija vojnicima

Putin otkrio detalje sastanka sa Prigožinom posle pobune: Nije video kako su borci Vagnera reagovali
Vladimir Putin - Copyright Tatiana Barybina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da privatna vojna kompanija Vagner u pravnom smislu ne postoji jer u Rusiji nema zakona o privatnim vojnim organizacijama.

- Vagner ne postoji. Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. Grupa postoji, ali ne i pravno - rekao je Putin za Komersant. 

Ruski predsednik je istakao da je na ruskoj vladi i parlamentu da razgovaraju o pravnom okviru za privatne vojne formacije.

Naveo je i da je pripadnicima Vagnera ponudio da nastave da služe zajedno, pod komandom komandanta koji im je komandovao poslednjih 16 meseci.

- Svi su mogli da se okupe na jednom mestu i da nastave da služe. I ništa se za njih ne bi promenilo. Vodila bi ih ista osoba koja je sve vreme bila njihov pravi komandant - rekao je ruski lider.

Profimedia
 

Putin je dodao da je to jedna od nekoliko ponuda koje je izneo na prošlomesečnom sastanku sa osnivačem Vagnera Evgenijem Prigožinom, na kom je bilo 35 boraca Vagnera, a koji je održan pet dana nakon što je Vagner pokrenuo neuspešnu pobunu protiv vojnog vrha Rusije. 

- Mnogi su klimnuli glavom kada sam ovo rekao - rekao je Putin i dodao da se Prigožin nije saglasio sa tim.

- Prigožin, koji je sedeo napred i nije to video, rekao je: Ne, momci se ne slažu sa tom odlukom - naveo je Putin i objasnio da ne postoji mogućnost da Vagner nastavi da postoji u sadašnjem obliku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike