Češki predsednik najavio da bi Ukrajina mogla da ostane bez pomoći EU: Sve zavisi od kontraofanzive

11.07.2023

20:05

0

Prema rečima zvaničnika, koji je ranije služio kao najviši vojni komandant NATO-a, Kijev će imati teškoće da prikupi snage za drugu kontraofanzivu

Češki predsednik najavio da bi Ukrajina mogla da ostane bez pomoći EU: Sve zavisi od kontraofanzive
Zastave EU i Ukrajine - Copyright AP Photo/Pascal Bastien

Ukrajina bi trebalo da ima za cilj da povrati što više teritorije od Rusije pre kraja godine jer možda neće imati drugu šansu u kontraofanzivi, upozorio je češki predsednik Petr Pavel. On je naveo opšti „zamor od rata“ i predstojeće predsedničke izbore u državi kao potencijalne razloge zbog kojih pristalice Kijeva možda imaju manje apetita za nastavak neprijateljstava.

U intervjuu za britanski Skaj njuz u utorak Pavel je priznao da, iako bi „u idealnom svetu“ želeo da vidi da je Ukrajina povratila kontrolu nad svim svojim teritorijama u okviru svojih granica iz 1991, to možda nije realno.

On je dodao da će situacija verovatno izgledati „malo drugačije“, s tim da je Kijev spreman da započne pregovore sa Moskvom „kada im isteknu sve mogućnosti za napredovanje“.

Zvaničnik je predvideo da će ruski predsednik Vladimir Putin u jednom trenutku verovatno doći do istog zaključka, pri čemu ni Ukrajina ni Rusija neće biti zainteresovane za zamrznuti konflikt.

- Dakle, ono čemu sada Ukrajina teži jeste da preuzme kontrolu nad što većom teritorijom do kraja ove godine, jer ćemo tada imati potpuno drugačiju situaciju - objasnio je češki predsednik.

Prema rečima zvaničnika, koji je ranije služio kao najviši vojni komandant NATO-a, Kijev će imati teškoće da prikupi snage za drugu kontraofanzivu.

AP Photo/Petr David Josek
Petr Pavel

Štaviše,vojna podrška zapadnih pristalica Ukrajini mogla bi da se smanji, ne samo zbog predstojećih predsedničkih izbora, objasnio je Pavel.

Komentarišući prošlonedeljnu odluku predsednika Džoa Bajdena da Ukrajini obezbedi kasetnu municiju, američki podsekretar odbrane za politiku Kolin Kal je priznao da „stvari idu malo sporije nego što su se neki nadali“ u smislu sadašnje kontraofanzive Kijeva.

U razgovoru za CNN ranije prošle nedelje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je zapadne pristalice da njegovoj zemlji ne obezbeđuju dovoljno oružja dovoljno brzo, što je dovelo do toga da je tekuća vojna operacija „usporena“.

Fajnenšel tajms je prošlog meseca izvestio da zapadni zvaničnici nisu bili impresionirani učinkom Kijeva na bojnom polju. Izvori lista tvrde da će dugoročna podrška Zapada Ukrajini zavisiti od konačnog ishoda kontraofanzive.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike