Zašto je ovo leto toliko pakleno?

11.07.2023

09:13

0

Autor: N.P.

Vrućina već utiče na ekosisteme širom sveta

Zašto je ovo leto toliko pakleno?
Žena pokušava da se sakrije od vrućine na ulicama Pekinga - Copyright AP Photo/Andy Wong

Ovih dana je veoma vruće, a tek smo nekoliko nedelja zagazili u leto.

Teksas i delovi američkog jugozapada prolaze kroz veliki toplotni talas. U jednom trenutku je više od 120 miliona Amerikanaca bilo pod nekim upozorenjem na vrućine.

Vrućina je u Velikoj Britaniji premašila junske rekorde. Bilo je za 0,9 stepeni toplije od prethodnog rekorda, postavljenog četrdesetih godina prošlog veka.

Slično je bilo na severu Afrike, Bliskom istoku i drugim delovima Azije.

Nije ni čudo što su evropske meteorološke službe saopštile da je, širom sveta, jun bio najtopliji ikada.

AP Photo/LM Otero
Vrućine su pogodile i Teksas

A vrelina se ne smanjuje. Tri najtoplija dana ikada zabeležena su prošle nedelje.

"To nije nikakvo iznenađenje"

Prosečna svetska temperatura bila je 16,8 stepeni u ponedeljak, 3. jula, a već narednog dana je zabeleženo 17 stepeni, pa onda i 17,05.

Klimatski naučnik, profesor Ričard Bets, rekao je da su ove visoke vrednosti u skladu sa predviđenim klimatskim modelima.

- Ne treba da budemo iznenađeni visokim temperaturama širom sveta. To je samo podsetnik onoga što već dugo znamo, a i ubuduće ćemo viđati ekstremne vremenske uslove ukoliko ne prestanemo da emitujemo još više štetnih gasova u atmosferu - poručio je.

Kada mislimo o tome koliko je vruće, uglavnom se fokusiramo na temperature vazduha jer to doživljavamo svakodnevno.

Međutim, najveći deo toplote koji se nalazi blizu Zemljine površine nije u atmosferi već u okeanima. Ovog proleća i leta su zabeležene rekordne temperature okeana.

AP Photo/Channi Anand
Mladi Indijac pokušava da se rashladi u kanalu

Primera radi, Severni Atlantik trenutno se najviše zagreva otkad postoje merenja. Morski toplotni talas je naročito naglašen kod obala Velike Britanije gde su temperature bile i pet stepeni više u odnosu na prosek za ovo doba godine.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu SAD (NOAA) je to nazvala toplotnim talasom kategorije 4 koja se retko koristi za područja van tropskog pojasa, a odnosi se na ekstremnu vrućinu.

- Takve anomalije u temperaturama u ovom delu Severnog Atlantika su nezabeležene - rekla je Danijela Šmit, profesorka nauke o Zemlji na Univerzitetu u Bristolu.

Istovremeno, iznad tropskog Pacifika se stvorio El Ninjo.

U pitanju je vremenski obrazac koji nastaje kada tople vode izbiju na površinu nedaleko od obala Južne Amerike i šire se okeanom.

Pošto danas i Atlantik i Pacifik prolaze kroz toplotne talase, nije čudo što su u aprilu i maju površinske temeprature mora bile najviše otkad se sprovode merenja od 1850.

Ukoliko su mora toplija nego inače, biće više i temperature vazduha.

AP Photo/Andy Wong
 

Višak toplote, nagomilan usled gasova staklene bašte, zagreva površinu okeana. Ta toplota potom ide u dubinu okeana, ali struje i druge pojave poput El Ninja je mogu ponovo izbaciti na površinu.

- Kada se to dogodi, velika toplota se oslobađa u atmosferu, a onda rastu i temperature vazduha - rekao je profesor Tim Lenton sa Univerziteta Ekseter.

Iako se može misliti da je izuzetno toplo vreme neuobičajeno, klimatske promene su dovele do toga da je sada normalno imati rekordne temperature.

Svake godine se pojačavaju emisije štetnih gasova, a sa povećanjem globalnih temperatura raste i rizik od toplotnih talasa.

Toplotni talasi su ne samo češći već i vreliji i duži, a to ne bi tako bilo da nije klimatskih promena, upozoravaju naučnici.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Predviđa se da bi 2023. mogla da bude najtoplija godina ikada

Stručnjaci već predviđaju da će zbog El Ninja 2023. godina biti najtoplija godina ikada zabeležena.

A to je samo početak. Ukoliko se nešto ne preduzme povodom smanjivanja emisija gasova, temperature će nastaviti da rastu.

Vrućina već utiče na ekosisteme širom sveta, pa je tako u Velikoj Britaniji u rekama i kanalima viđen pomor ribe bez presedana.

Menjaju se čitava područja, poput Australije i Mediterana, a zabeleženo je da nestaju morske alge što znači da kitovi i drugi morski svet gladuju.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike