Ko stoji iza sabotaže Severnog toka? Nemačka otkrila nove detalje istrage

12.07.2023

08:17

0

Još se ispituje precizan kurs plovila

Ko stoji iza sabotaže Severnog toka? Nemačka otkrila nove detalje istrage
Copyright Profimedia

Nemačka je pronašla tragove podmorskog eksploziva u uzorcima uzetim sa jahte za koju se sumnja da je "možda korišćena za transport eksploziva" u sabotaži na gasovodu Severni tok, saopšteno je u pismu koje je ta zemlja zajedno sa Švedskom i Danskom uputila Savetu bezbednosti UN Serija do sada neobjašnjenih eksplozija prekinula je gasovode Severni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora prošlog septembra, u ekskluzivnim ekonomskim zonama Nemačke, Švedske i Danske.

Svaka od njih vodi odvojenu istragu i poslala je najnovije informacije, u koje je uvid imao Rojters, uoči sastanka 15-članog Saveta bezbednosti u utorak na zahtev Rusije, koja tvrdi da nije obaveštavana o toku istraga.

Printscreen Youtube/Guardian News
 

- Nijedna istraga nije završena i za sada se još ne može reći kada će biti okončane. Priroda akata sabotaže je bez presedana, a istrage su složene - napisali su Nemačka, Švedska i Danska u zajedničkom pismu u kome su ažurirane informacije o istrazi.

U zajedničkom pismu se navodi da Nemačka istražuje "sumnjivi zakup jedrilice " koja je iznajmljena na način da "sakrije identitet pravog zakupca".

Nemačka još ispituje precizan kurs plovila.

- Sumnja se da je ovo plovilo možda korišćeno za transport eksploziva koji je eksplodirao na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2. U uzorcima uzetim sa plovila tokom istrage pronađeni su tragovi podmorskog eksploziva - navodi se u izveštaju nemačke istrage.

Printscreen Twitter/forsvaretdk
 

Dodaje se da je „prema procenama stručnjaka moguće da su obučeni ronioci mogli da zakače eksploziv na mestima gde je došlo do oštećenja gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, koji su položeni na morsko dno na dubini od oko 70 do 80 metara".

- U ovom trenutku nije moguće pouzdano utvrditi identitet počinilaca i njihove motive, posebno u vezi sa pitanjem da li je incidentom upravljala država ili akter u ime države - navodi se u pismu izveštaju o istrazi Nemačke.

Moskva tvrdi da iza eksplozija stoji Zapad, a zapadne vlade negiraju umešanost, kao i Ukrajina, koja se bori protiv ruske agresije nakon napada Moskve u februaru 2022, prenosi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike