Zašto se Mask i Zakerberg ne podnose? Neprijateljstvo traje već godinama

10.07.2023

09:15

0

Autor: N.P.

Razmišljali su i o tome da se fizički obračunaju

Zašto se Mask i Zakerberg ne podnose? Neprijateljstvo traje već godinama
Mark Zakerberg i Ilon Mask će navodno imati fizički obračun - Copyright Profimedia

Milijarderi Mark Zakerberg i Ilon Mask godinama nisu u dobrim odnosima, ali je neprijateljstvo dostiglo vrhunac kada je osnivač Fejsbuka 5. jula pokrenuo svoju verziju Tvitera - Threads.

Nova društvena mreža, osim što funkcioniše slično kao Tviter, a i liči na njega, dobila je i naziv "ubica Tvitera", a u samo jednom danu je prikupila više od 70 miliona korisnika.

Dva dana kasnije Maskovi advokati su Zakerbergu poslali pismo u kome izražavaju zabrinutost zbog "sistematskog, namernog i nezakonitog prisvajanja Tviterovih poslovnih tajni i druge intelektualne svojine". Čak su kompaniju "Meta" (vlasnika Fejsbuka, Instagrama i WhatsAppaa) optužili za kršenje državnih i federalnih zakona.

Ipak, nisu svi iznenađeni zbog ovakvog poteza.

AP Photo/Richard Drew
Aplikacija Threads

- Zakerbergu nije strano da ga tuže zbog krađe intelektualne svojine - naveo je Ben Mezrič, autor knjige o Kameronu i Tajleru Vinklvosu koji su optužili ovog bogataša da im je ukrao ideje kako bi pokrenuo Fejsbuk.

- Mask je od sebe udaljio zaposlene, a Zakerberg je zaposlio neke od njih i pokrenuo nešto nalik Tviteru - pojasnio je Mezrič.

Podsetimo, navode o neprijateljstvu podgrejali su i sami milijarderi prošlog meseca kada su najavili da bi želeli da se fizički obračunaju u oktagonu u Las Vegasu gde se inače održavaju šampionati mešovitih borilačkih veština.

Iako su mnogi pomislili da se radi o šali, dobro je poznato da Zakerberg već neko vreme trenira džijudžicu, a Mask je počeo sa određenim treninzima.

- Postoji snimak gde Mark pobeđuje u dve borbe. Njegov izraz lica nakon poraza je bio zastrašujući. Mark ovo shvata ozbiljno, jede sirova jaja, trenira sedam dana u nedelji i mogao bi da prebije Ilona - smatra Nik Bolton koji je intervjuisao obojicu svojevremeno.

 

 

Ne vole se već godinama

Kako navodi Bilton, "tehnološki giganti" su se sukobili još 2016. godine.

Tada je Zakerberg imao satelit na jednoj od Maskovih svemirskih letelica koja je potom eksplodirala.

- Bio je to satelit vredan 200 miliona dolara i Zakerberg je pobesneo. Ilon, koji je izgubio raketu od 62 miliona dolara, sve je propratio smehom. To je ono što on radi - rekao je Bilton.

Mask je osnivača Fejsbuka i  godinu dana kasnije osramotio. Zakerberg je u jednom snimku uživo govorio kako je veoma optimističan kada je reč o veštačkoj inteligenciji.

- Razgovarao sam sa Markom o ovome. Njegovo znanje o toj temi je ograničeno - tvitovao je.

Mezrič, čija će se nova knjiga baviti Maskovim preuzimanjem Tvitera 2022, smatra da postoji stvarni animozitet između dvojice bogataša.

Profimedia
Ilon Mask je 2022. preuzeo Tviter za 44 milijardi dolara

- Veoma su različiti. Ilon je vrlo takmičarski nastrojen i mora da dominira u razgovoru. Mark je uvek bio zainteresovan za dominaciju svetom. Njegov cilj je bio da svi konstantno budu na Fejsbuku. Nije vođen novcem ili ideologijom, a Mask jeste. Kada je Ilon preuzeo Tviter, Mark je osetio da je zagazio u njegov svet - kazao je autor.

Mask je još 2018. pozivao korisnike da ugase Fejsbuk zbog narušavanja privatnosti. Njegove dve kompanije, "SpaceX" i "Tesla", nemaju stranice na ovoj društvenoj mreži.

- Od Fejsbuka me podilazi jeza - tvitovao je prošle godine. 

Pojedini izvori smatraju da se često sukobljavaju zbog različitih karaktera.

- Zakerberg je metodičan i nalik na robota. On se kontroliše, a Mask luduje, govori kako konzumira ketamin, ne spava celu noć i ne poseduje kuću. To su dve vrlo različite ličnosti. Neće se družiti i dobro se provoditi. Sada postoji i neprijateljstvo u poslovnom smilu - rekao je Bilton

Mezrič se složio.

Borba za društvene mreže

- Ne mislim da su prijatelji, veoma su različiti. Ilon je veći od života, a Zakerberg nije. Trenutno se ne vole i vode neku bitku - kazao je za "Njujork post".

AP Photo/Nick Wass
Zakerberg je iskoristio priliku i pokrenuo još jednu društvenu mrežu

Zakerberg je pokrenuo mrežu Threads vrlo proračunato i sigurno to ne bi uradio da Mask prethodno nije uplovio u vode Tvitera.

- Tu se stvorio prostor za Zakerberga. Ilon je okrenuo od sebe poznate ličnosti i novinare i sve stvari koje su Tviter činile sjajnim. Čini se da danas Tviter ide nizbrdo i da nešto drugo može da zauzme njegovo mesto - rekao je Mezrič.

- Mark Zakerberg je tihi ubica. On vidi svoju priliku i fokusira se na plen - dodao je Bilton.

Analitičari smatraju da bi Mask, ukoliko želi da se vrati u igru, morao prvo da ispravi greške koje je načinio zbog čega Tviter, koji je kupio za 44 milijarde dolara, sada vredi oko 15 milijardi.

Osim toga, Mask je poznat i po tome što je na Tviteru iskazivao stavove koji možda nisu popularni, a mnoge poznate i uticajne ličnosti je kritikovao. Primera radi, rekao je da bogataš Džordž Soroš mrzi čovečanstvo i da stalno "zaboravlja da je Berni Sanders živ".

Kada su 20. juna počele da kolaju priče da je Zakerberg pokrenuo Threads, Mask je poručio: "Siguran sam da Zemlja ne može da dočeka da cela bude pod njegovom čizmom uz nedostatak bilo kojih drugih opcija."

Mezrič je Masku ponudio savet u borbi protiv Zakerberga, kako u tehnološkom tako i u fizičkom smislu: "Najbolje bi bilo da zada brz udarac. Mora to da učini u ringu i van njega. Što duže borba bude trajala, Zakerberg ima prednost."

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike