Stoltenberg: Erdogan odobrio članstvo Švedske u NATO

10.07.2023

21:41

0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odobrio je članstvo Švedske u NATO

Stoltenberg: Erdogan odobrio članstvo Švedske u NATO
Copyright Tanjug/AP PhotoMarkus Schreiber/Profimedia/Pixabay

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da će početi proces ratifikacije švedske aplikacije za članstvo u Alijansi.


"Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je jasno stavio do znanja da je Turska spremna da ratifikuje članstvo Švedske", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, prenosi švedski javni servis SVT.

On je dodao da je Švedska promenila svoj ustav i pojačala mere protiv terorizma.

"Sa Švedskom kao članicom, ovo je istorijski korak kojim NATO postaje jači i sigurniji", poručio je Stoltenberg, dodavši da je Mađarska jasno poručila da neće biti poslednja koja će ratifikovati članstvo Švedske.

Bajden pozdravio odluku Erdogana da podrži članstvo Švedske u NATO


Američki predsednik Džozef Bajden danas je pozdravio odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da podrži ratifikaciju članstva Švedske u NATO.

"Pozdravljam saopštenje koje su večeras objavili Turska, Švedska i generalni sekretar NATO-a, uključujući i obavezu predsednika Erdogana da prosledi Protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini Turske na brzu ratifikaciju", navodi se u saopštenju predsednika SAD koje je objavila Bela kuća.

Profimedia
 


On je dodao da je spreman da radi sa Erdoganom i Turskom na jačanju odbrane i odvraćanju u evroatlantskom području.

"Radujem se što ću dočekati premijera Kristersona i Švedsku kao našeg 32. saveznika u NATO-u.  Zahvaljujem generalnom sekretaru Stoltenbergu na njegovom vođstvu", poručio je Bajden.

Kristerson: Ovo je dobar dan za Švedsku

Švedski premijer Ulf Kristerson saopštio je danas da je ovo dobar dan za Švedsku, komentarišući odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da podrži ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u.

Profimedia
 

"Ovo je dobar dan za Švedsku. Ovo je dugoročna obaveza Švedske. To nije samo nešto što radimo da bismo dobili članstvo u NATO-u", poručio je Kristerson na konferenciji za medije, prenosi švedski javni servis SVT.

Dodao je da će biti uspostavljen novi bilateralni bezbednosti dijalog koji će biti poseban format saradnje.

"Razgovarali smo o odnosu Turske sa Evropskom unijom. Švedska nastavlja da podržava bližu saradnju Turske i Evropske unije", rekao je švedski premijer.

 
Švedska će tako postati 32. članica Alijanse.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike