Vikiliks dokumenti: Šta su Kisindžerove depeše otkrile o spoljnoj politici SAD?

14.07.2023

17:16

0

Sa ovih dokumenata prethodno je skinuta oznaka poverljivosti i objavila ih je Nacionalna uprava za arhive i evidenciju, ali je do njih bilo teško doći

Vikiliks dokumenti: Šta su Kisindžerove depeše otkrile o spoljnoj politici SAD?
Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin/wikipdia

Jedna od zbirki dokumenata koju Vikiliks objavio, a koja sadrži više od 1,7 miliona depeša američkog Stejt departmenta od 1973. do 1976. godine, nazvana je „Kisindžerove depeše“, po Henriju Kisindžeru, koji je tih godina bio državni sekretar i pomoćnik predsednika za nacionalnu bezbednost.

U njemu se delimično mogu videti malverzacije u koje je bio umešan,a jedna od depeša, koja sadrži transkribovani razgovor Kisindžera pokazala je da je on bio svestan da ne postupa uvek po zakonu.

- Pre Zakona o slobodi informisanja na sastancima sam govorio: „Nezakonito radimo odmah, a protivustavno traje malo duže". Ali od Zakona o slobodi informacija, plašim se da kažem takve stvari - rekao je on kroz smeh.

Sa Kisindžerovih depeša prethodno je skinuta oznaka poverljivosti i objavila ih je Nacionalna uprava za arhive i evidenciju, da bi ih ponovo aktuelnim učinio Vikiliks u aprilu 2013.

Iako je sa ovih dokumenata već skinuta oznaka poverljivosti, veoma ih je teško pretraživati i dobiti, čime je Vikiliks hteo da pokaže da postoji velika potreba za njegovim postojanjem jer konstantno radi na taransparentrnosti i dostupnosti materijala koji je u interesu javnosti.

Otkriveni dokumenti izazvali su kontroverze širom sveta, iako se odnose na 1970-te. Da imamo jedinstven standard pravde, nobelovac Henri Kisindžer bi bio onaj kome bi se sudilo, a Bredli Mening bi dobio Nobelovu nagradu za mir.

Šta je iz Kisindžerovih depeša najviše odjeknulo

Thomas Peter/Pool Photo via AP
Henri Kisindžer

- Jaser Arafat, bivši predsednik Palestinske nacionalne uprave, bio je ključna prednost američke spoljne politike na Bliskom istoku. Prema depešama, Amerikanci su želeli da Arafat bude na njihovoj strani. Kisindžer i njegov Stejt department verovali su da će rešavanje arapsko-izraelskog sukoba pridobiti dobru volju Arapa i osujetiti regionalne ambicije Sovjetskog Saveza.

- Kisindžer i Stejt department sumnjali su u izglede Margaret Tačer da postane premijerka Ujedinjenog Kraljevstva zbog njenog „bezgrešnog doterivanja“ i „imperatorskog manira“, jer „ništa od toga ne ide na ruku radničkoj klasi Engleske“.

- Vatikan je odbacio izveštaje o masakrima koje je počinio čileanski diktator Augusto Pinoče kao „propagandu". Čak i nakon što je shvatio puni obim kršenja ljudskih prava koja se vrše, Vatikan je odbio da otvoreno kritikuje Pinočeov režim i nastavio je sa normalnim diplomatskim odnosima.

- Džordž Fernandes, predsednik Socijalističke partije Indije, koji se suočio sa gonjenjem za zaveru protiv vlade premijerke Indire Gandi, tražio je sredstva od Centralne obaveštajne agencije SAD i francuske vlade kako bi organizovao podzemne sabotažne aktivnosti. Nakon što je odbijen prvobitni zahtev za finansiranje od francuske vlade, američka diplomatska depeša pokazala je da je "bio spreman da prihvati novac od CIA-a".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike