Vikiliks dokumenti: Kako su američki vojnici ubijali decu u Iraku - stavili im lisice, pucali u glavu, pa pokušali sve da zataškaju

07.07.2023

14:37

0

Među stradalima su bili mališani mlađi od pet godina i žene

Vikiliks dokumenti: Kako su američki vojnici ubijali decu u Iraku - stavili im lisice, pucali u glavu, pa pokušali sve da zataškaju
Copyright Profimedia/Wikipedia

Zloglasna intervencija Sjedinjenih Američkih Država u Iraku ostala je rak rana Vašingtona čak i nakon što je okončana, a buru oko nje posebno su podigli poverljivi dokumenti i pisma koja je objavila međunarodna neprofitna organizacija Vikiliks.

Necenzurisana diplomatska depeša objavljena na sajtu VikIliksa u avgustu 2011. godine, nakon formalnog okončanja vojne operacije u Iraku, razotkrila je jezivi incident u kom su Amerikance stavljali deci lisice na ruke i ubijali ih tokom racije 2006. godine.

Obelodanjeno je da su američke trupe ne samo brutalno pogubile 11 Iračana tokom incidenta u martu 2006. godine, već i da su potom naredile vazdušni napad da unište dokaze o svom nedelu.

Do tada su zvaničnici ili umanjivali važnost dogašaja ili ga negirali, ali su otkrića Džulijana Asanža pre više od jedne decenije potvrdila ono za šta su Iračani sve vreme optuživali Amerikance.

Prema objavljenoj depeši, američke trupe su se približile kući u Išakiju, oko 130 kilometara izvan Bagdada, i pucale na nju. Nakon toga su vojnici ušli u kuću i stavili lisice svima koje su našli, uključujući i ženama i deci.

Kada su ih vezali, američki vojnici su pucali civilima u glave, pa pozvale na vazdušni napad. Navodi da se incident dogodio postoje još od tog događaja, koji se odigrao 15. marta 2006.

AP Photo/Laura Rauch, File
 

Nedavni fajl objavljen u bazi dokumenata sa Vikiliksa to konačno potvrđuje putem istražitelja Ujedinjenih nacija, koji je nekoliko dana kasnije ispitivao incident. Novoobjavljena depeša dokumentuje prepisku između Filipa Alstona, specijalnog izvestioca UN-a za vansudska, proizvoljna i pogubljenja po kratkom postupku, i američkih zvaničnika samo 12 dana nakon napada.

Prema depeši, Alston se obratio američkim zvaničnicima nakon što su irački civili zatražili zvaničnu istragu o tom pitanju. Tada su američki zvaničnici negirali da su išta uradili.

"McClatchy Newspapers" izvestile su da su američki vojni zvaničnici u Iraku u to vreme odbacili optužbe građana, rekavši da su njihovi navodni iskazi očevidaca vrlo verovatno lažni i da istraga nije potrebna.

U Alstonovom pismu, međutim, navodi se da su američke snage ušle u kuću nakon što su pucale na nju, uz podršku helikoptera, a zatim pogubile ukupno 11 ljudi. Uništena su i tri vozila i porodične životinje.

Ignorisanje Vašingtona

Alstonova prepiska sa američkim zvaničnicima i analize autopsije ostale su neobjavljene sve dok Vikiliks nije razotkrio informaciju pet godina kasnije. SAD su i tad auglavnom ostale neme na izveštaje. Međutim, tim povodom oglasio se Alston.

AP Photo/Darko Bandic, File
 

- Tragedija je u tome što je ovaj razrađeni sistem komunikacije uspostavljen, ali Savet UN za ljudska prava ne preduzima ništa da prati države koje ignorišu pokrenuta pitanja - kazao je on.

Depeša pokazuje da je zvaničnik UN uspeo da dobije informacije o obdukciji ubijenih, koje su otkrile da je svaka osoba u kući tokom racije bila vezana lisicama i upucana u glavu, uključujući petoro dece mlađe od 5 godina i četiri žene, od kojih je jedna bila u 70-im godinama.

Na početku istrage portparoli američke vojske rekli su da se u kući nalazi pobunjenik povezan sa Al Kaidom i da su ga američke trupe izvele iz sobe na prvom spratu nakon pucnjave.

Depeše koje je otkrio Vikiliks, međutim, sugerišu da su vojnici ušli u kuću 25 minuta nakon pucnjave, stavljajući lisice ukućanima i pucajući na njih kad su mislili da nije bilo svedoka. Depešu je potpisao pukovnik Fadhil Muhamed Kalaf, pomoćnik šefa Centra zajedničke koordinacije, a autopsije su obavljene u mrtvačnici bolnice Tikrit.

Centar zajedničke koordinacije je imao sedište u Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina, i služio je kao bezbednosni centar koji je osnovalo američko vojno osoblje i u kome su radili irački policajci koje su obučavali Amerikanci.

Portal 24sedam objavljivaće i u narednim danima tekstove vezane za ono što je otkriveno u dokumentima koji su opčinili svet u okviru serijala Vikiliks dokumenti - Tajne Vikiliksa.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike