Američki ATACMS ili ruski Iskander? Koji sistem je nadmoćniji na bojnom polju

17.05.2024

21:17

0

Uporedili smo karakteristi raketnih sistema sukobljenih strana

Američki ATACMS ili ruski Iskander? Koji sistem je nadmoćniji na bojnom polju
ATACMS i Iskander - Copyright Profimedia

Rad raketnih sistema Iskander već je značajno doprineo uništavanju ukrajinske vojne infrastrukture i osoblja tokom specijalne vojne operacije u susednoj zemlji.

Ruske taktičke balističke rakete kratkog dometa Iskander-M su "sposobniji sistem naoružanja" od njegovog "ekvivalenta", američkog ATACMS, nedavno je rekao na svom Jutjub kanalu Brajan Berletić, geopolitički analitičar i bivši vojnik američkog Marinskog korpusa, koji je kometarisao slanje Ukrajini raketa dugog dometa za ovaj sistem.

Po svemu sudeći, on je u pravu, što dokazuje prosto poređenje karakteristika ova dva raketna sistema.

ATACMS, takođe poznat kao Armijski taktički raketni sistem MGM-140, pokazao se kao znatno slabiji nego Iskander-M.

Dimenzije

Svaki projektil Iskandera ima dužinu od 7,3 metra, prečnik tela 0,92 metra i težinu od 3.800 kilograma.

Nasuprot tome, ATACMS projektil dugačak je 3,96 metara, ima prečnik tela od 0,61 metra i teži do 1.670 kilograma.

Profimedia
Iskander-M

Težina bojeve glave rakete Iskander je 480 kilograma u odnosu na 224 kilograma bojeve glave ATACMS-a.

Domet

Rakete Iskander imaju maksimalni domet od 500 kilometara, dok je ATAMCMS ovde ograničen na 300 kilometara.

Nosivost

ATACMS projektil može nositi različite tipove bojevih glava, uključujući jedinstvene visokoeksplozivne bojeve glave ili podmuniciju.

Raketa Iskander takođe može da nosi različite tipove bojevih glava, kao što su konvencionalne visokoeksplozivne, kasetne municije, ili čak nuklearne bojeve glave.

Mobilnost

ATACMS projektil se obično lansira iz raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS) ili raketnog sistema za više lansiranja (MLRS) M270.

Profimedia
ATACMS

Za lansiranje rakete Iskander ruske snage koriste mobilno transportno-podizno-lansersko vozilo (TEL), koje pruža visoku mobilnost i mogućnosti brzog raspoređivanja.

Sistem navođenja

ATACMS projektil koristi kombinaciju inercijalnog navigacionog sistema (INS) i GPS navođenja za precizno ciljanje.

Raketa Iskander koristi napredni sistem navođenja, uključujuži inercijalnu navigaciju, GLONASS (ruski satelitski navigacioni sistem) i potencijalno drugu tehnologiju navođenja.

Delotvornost Iskandera priznaje i Zapad

Viktor Litovkin, veteran sovjetske i ruske armije i vojni novinar, ranije je za Sputnjik rekao da je "efikasnost Iskander-M priznata svuda na Zapadu, jer njegova raketa pogađa i na udaljenosti od 500 kilometara, a odstupanjem od pet metara od centra mete je isto kao i kada snajperista pogodi cilj".

Profimedia
Iskander-M

On je podsetio da je Iskander-M naoružan sa dve rakete kako bi obezbedio veliku vatrenu moć u napadu, a da lanser sistema može da ispali ili dve balističke rakete ili dve krstareće, u zavisnosti od misije koja je dodeljena posadi.

- Raketa Iskander-M može da leti duž balističke krivine, a zatim da promeni pravac leta udesno, levo, gore, dole, odnosno da napusti balističku krivinu superzvučnom brzinom i pogodi metu - rekao je veteran ruske armije.

Prema njegovim rečima, "bojeva glava rakete proizvodi takvu eksploziju da može da uništi mnoga sredstva, od komandnih mesta, štabova i fabrika, do skladišta vojne opreme. Sve zavisi od toga kakvu će bojevu glavu Iskander imati".

On je naglasio da su raketni sistemi Iskander "igrali ključnu ulogu od početka ruske specijalne vojne operacije, pogađajući najvažnije ukrajinske ciljeve, uključujući termoelektrane, vojnu opremu i grupacije osoblja, uključujući plaćenike NATO-a".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike