Vikiliks dokumenti: Kako su otkrivena previranja u Katoličkoj crkvi i kako je jedno pismo pape Franje potvrdilo glasine

05.07.2023

17:18

0

Detalji koji su obelodanjeni razjasnili su mnoge peteze poglavara Rimokatoličke crkve

Vikiliks dokumenti: Kako su otkrivena previranja u Katoličkoj crkvi i kako je jedno pismo pape Franje potvrdilo glasine
Copyright Profimedia

Dokumenti koje je početkom 2019. objavio Vikiliks otkrili su borbu za vlast u najvišim kancelarijama Katoličke crkve. Među dokumentima se našlo i privatno pismo pape Franje.

Postojanje ovog pisma, upućenog papskom izaslaniku kardinalu Rejmondu Berku, bilo je izvor mnogih spekulacija u medijima. Tek pre nešto više od četiri godine objavljeno je u celosti i sa papinim potpisom.

Ovo pismo se tiče Suverenog vojnog Malteškog reda, takođe poznatog kao Malteški viteški red ili Malteški vitezovi, prvobitno osnovanog u Jerusalimu tokom krstaških ratova 1099. Kao što ime govori, on je široko priznat kao suvereni entitet sam po sebi uprkos tome što je teoretski podložan papskoj vlasti kao katolička institucija.

Ovaj dvosmislen status vodi poreklo iz spora koji je kulminirao kada je papa Franja prisilio Metjua Festinga da abdicira kao princ i starešina Reda u januaru 2017. Mesec dana ranije Festing je razrešio dužnosti velikog kancelara Reda Albrehta Frajhera fon Boeselagera.

Kao razlog za otpuštanje navodi se to da je Boeselager, koji je služio kao ministar zdravlja u Redu, lično odgovoran za odobravanje sredstava za misiju pomoći u Africi koja je, između ostalog, delila kondome. Ovo je direktno u suprotnosti sa crkvenim učenjima o kontracepciji i Festing je bio nepokolebljiv u tome da Boeselagera pozove na odgovornost.

Boeselager je, međutim, apelovao na papu Franju, koji je zauzvrat duboko potkopao nezavisnost i suverenitet Reda tako što je imenovao papsku komisiju koja će istražiti stvar i podneti izveštaj Svetoj stolici.

AP Photo/John Locher
 

Boeselager je naknadno vraćen na funkciju u isto vreme kada je Festing zbačen. Papino pismo, koje je krajem januara 2019. objavio Vikiliks, pokazuje da je papa bio svestan spora i umešan u njega najmanje od novembra 2016. kada se sastao sa kardinalom Berkom.

Papini dramatični potezi u januaru 2017. efektivno su ukinuli suverenitet Reda i njegovi najoštriji kritičari su ih opisali kao aneksiju jedne zemlje (Red) drugoj (Sveta stolica).

Članovi Reda su čak otišli ​​toliko daleko da su osporili papski autoritet po tom pitanju i odbili da sarađuju sa vatikanskom istragom. Mnogi posmatrači su to videli kao deo veće borbe za moć između konzervativnih i liberalnih elemenata unutar Crkve, koje predstavljaju Festing i Boeselager.

Šta piše u papinom pismu?

Još više intrige ovoj priči daju glasine da su neki visokorangirani članovi Reda takođe bili bliski masonima ili drugim organizacijama koje Crkva smatra sumnjivim. Čini se da je to delimično potvrđeno papinim pismom, koje je datirano na 1. decembar 2016 (više od mesec dana pre nego što je Boeselager vraćen na funkciju, a Festing otpušten).

U pismu papa Franja navodi: „Naročito, članovi Reda moraju izbegavati sekularno i neozbiljno ponašanje, kao što je članstvo u udruženjima, pokretima i organizacijama koje su u suprotnosti sa katoličkom verom i/ili relativističke prirode". On dalje navodi da svi članovi takvih organizacija moraju biti uklonjeni iz Reda.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Što se tiče skandala sa kondomima koji je u središtu ove stvari, papa je napisao: „Bio bih veoma razočaran kada bi, kao što ste mi rekli, neki od visokih zvaničnika bili svesni prakse kao što je distribucija bilo koje vrste kontraceptiva, a još uvek nije intervenisao da se takve stvari okončaju”.

U pismu se takođe potvrđuje da je kardinal Berk imao audijenciju kod pape 10. novembra 2016. kako bi razgovarao o tekućoj krizi. Ovo se desilo pre nego što je Festing uklonio s funkcije Boeselagera. Tekst pisma jasno pokazuje da je papa već u ovoj ranoj fazi bio posvećen utvrđivanju svoje vlasti nad Redom.

On piše: „Vaša eminencija, zajedno sa vođama Reda, moraće još jasnije da razjasni blisku vezu koja ujedinjuje Suvereni vojni Malteški red sa rimskim papom, kako sa strukturne tako i sa operativne tačke gledišta.”

Uz papino pismo kardinalu Berku, Vikiliks je objavio nekoliko drugih dokumenata koji se odnose na spor. Oni uključuju interne komunikacije i dopise, od kojih su mnogi kružili medijima.

Bez obzira na razotkivanje turbulencija u okviru Katoličke crkve, papa Franja se prošlog petka (30. juna) sastao sa suprugom Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa koji se nalazi iza rešetaka u Britaniji i bori se protiv ekstradicije Sjedinjenim Američkim Državama.

- Sveti otac je primio u audijenciju gospođu Stelu Asanž, sa članovima porodice - navodi se u saopštenju Vatikana, bez dodatnih detalja.

Portal 24sedam objavljivaće i u narednim danima tekstove vezane za ono što je otkriveno u dokumentima koji su opčinili svet u okviru serijala Vikiliks dokumenti - tajne Vikiliksa.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike