Zaharova osula paljbu posle Sunakovih izjava: Njihove laži su toliko očajne da bi se moglo sažaliti nad njima

14.05.2024

22:50

0

Raskrinkala je sve optužbe britanskog premijera

Zaharova osula paljbu posle Sunakovih izjava: Njihove laži su toliko očajne da bi se moglo sažaliti nad njima
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Britanski premijer Riši Sunak bezobrazno obmanjuje javnost optužujući Moskvu da pokušava da izazove nuklearnu eskalaciju i da koristi svoje energetske resurse da uguši Zapad, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Sunak je u ponedeljak upozorio zapadne nacije na sastanku istraživačkog centra Policy Exchange da bi, ako Rusija uspe u Ukrajini, "možda one bile sledeće" i optužio je Moskvu za "nepromišljenost", tvrdeći da nas je odvela svet "bliže opasnoj nuklearnoj eskalaciji nego u bilo kom trenutku od kubanske raketne krize“.

Britanski premijer je takođe optužio Moskvu da je prekinula isporuku gasa Zapadu. Ovaj potez je, tvrdi on, "imao razoran uticaj na živote ljudi i ugrozio energetsku bezbednost". Sunak je takođe tvrdio da zemlje poput Rusije pokušavaju da upotrebe imigraciju kako bi postigle svoje ciljeve.

Zaharova je uzvratila na ove optužbe, rekavši da su "Sunakove laži toliko očajne da bi se moglo čak i sažaliti". Ona je odbacila optužbe za "nuklearnu eskalaciju“, napominjući da je Ukrajina učestvovala u granatiranju ruske nuklearne elektrane Zaporožje, najvećeg objekta te vrste u Evropi.

Osvrćući se na energetsku krizu, portparolka je napomenula da "Rusija nije zaustavila isporuke gasa ni na sekundu“, podsećajući da su SAD, zajedno sa još nekoliko zemalja NATO-a, zabranile uvoz ruske energije i pritiskale EU da učine isto. Unija, međutim, i dalje uvozi ruski gas, iako nastoji da ga potpuno ukine do 2027.

Tanjug/Benjamin Cremel/Pool via AP
Riši Sunak

Prema Zaharovoj, Sunakova "glavna laž" bila je da je Rusija prekinula isporuke energije. Ona je rekla da, uprkos eksploziji na gasovodu Severni tok 2 2022. godine, jedan od njegovih vodova ostaje u funkciji, ali da ga je Zapad zatvorio zbog političkog pritiska Vašingtona.

Pre sabotaže Severnog toka, rekla je Zaharova, SAD su javno pretile da će uništiti gasovod, dok je Savet bezbednosti UN odbio da podrži pozive na međunarodnu istragu zbog stava zapadnih zemalja.

Ona je takođe odbacila optužbe vezane za imigracionu krizu, napominjući da je Zapad organizovao nasilne sukobe u Libiji i na Bliskom istoku poslednjih godina, što je izazvalo egzodus izbeglica. Zapad je, kako je rekla, takođe direktno odgovoran za državni udar u Kijevu koji je doveo do građanskog rata i nekoliko talasa izbeglica iz Ukrajine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike