Vučević: Odluka Milojka Spajića da Crna Gora glasa za rezoluciju o Srebrenici nije prijateljski gest prijateljske države

11.05.2024

10:03

0

Vučević je istakao da je Spajiću napisao "hajde da vidimo na delu vašu prijateljsku politiku prema nama"

Vučević:  Odluka Milojka Spajića da Crna Gora glasa za rezoluciju o Srebrenici nije prijateljski gest prijateljske države
Miloš Vučević - Copyright Printscreen / Instagram / Miloš Vučević

Vlada Crne Gore, sporazumno kako je rekao Milojko Spajić, obavezala se da vodi proevropsku politiku. On je dodao da mu nije nikakav problem da prizna da je u Srebrenici bio genocid, a ta rezolucija će se usvojiti zato što su velike sile stale iza nje.

Da li zapravo Spajić predstavlja produženu ruku Mila Đukanovića. O odluci Milojka Spajića, u Novom jutru na TV Pink govorio je Miloš Vučević.

- Ja ovo ne vidim kao prijateljski gest prijateljske države. Crna Gora je naša najbliža država, a kad kažem najbliža mislim istorijski, kulturno, nacionalno, narodno. Mi smo najbliže države, neću da kažem istovetni narodi, dve države gde Srbi žive u velikom broju. Ovo je nešto što ne može da se ne komentariše da će narušiti odnos između nas, ali dobro, Vlada Crne Gore vodi njihovu nezavisnu politiku - rekao je Vučević.

- Nije na nama i nemamo pravo da im govorimo kako da rade, oni procenjuju svoje političke interese, ali moraju da budu svesni da ovim potezom i ovom najavom ne čine ništa dobro u odnosu na odnose dve zemlčje - rekao je premijer.

Vučević je istakao da je Spajiću napisao "hajde da vidimo na delu vašu prijateljsku politiku prema nama".

- Mi Srbi moramo da razumemo bol Bošnjaka i stradanja drugih naroda, u Srebrenici se desio stravičan zločin, kao što Bošnjaci moraju da razumeju naš bol za žrtvama u Bratuncu, ili da razumeju naš bol zbog proterivanja preko 100 hiljada Srba u Sarajevu. Srbija ne želi da se vrati i da se zakopa u prošlost, mi hoćemo da čuvamo politiku sećanja, i da imamo taj odnos i prema našim junacima i prema žrtvama. Mislim da ta odluka Vlade Crne Gore ali i nekih drugih koji žive u regionu, pokazuje kakakv oni odnos imaju prema Srbiji - naglasio je Vučević.

Istakao je da će sa takvom odlukom Crne Gore, "oni suštinski baciti najmanje trećinu stanovništva Crne Gore koja se izjašnjava kao Srbi".

- Nadam se da je Crna Gora svesna odluke koju donosi. Svi građani Srbije moraju da razumeju šta se krije iza ovoga, a o tome je govorio i predsednik Aleksandar Vučić. Sledeće će biti tužba protiv Srbije da smo mi počinili genocid, pokušaće da obnove sudske postupke pred međunarodnim sudovima i da traže ratnu odštetu od nas jer smo mi po njima počinili genocid, mi sada imamo međunarodno priznato u UN da smo počinili genocid u Srebrenici. Interesantno je da nije genocid u nekom drugom delu sveta kad se nešto desi 10 puta gore, da nije genocid ono što se desilo u Drugom svetskom ratu, Jasenovac nije genocid, ali baš ovo što se desilo u jednoj opštini jeste genocid. Tamni oblaci se nadvijaju nad Srbijom, ali mi moramo da budemo spremni da se vedrog duha i snažne volje izborimo sa tim - zaključio je premijer.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike