Bajden ne dolazi na krunisanje kralja Čarlsa? Štedi se od dugog putovanja avionom

02.04.2023

07:45

0

Izvor je dodao da Vašington pokušava da ograniči putovanja predsednika SAD u inostranstvo „na ono što je neophodno"

Bajden ne dolazi na krunisanje kralja Čarlsa? Štedi se od dugog putovanja avionom
Ilustracija - Copyright Jeremy Selwyn/Evening Standard/Pool Photo via AP

Američki predsednik Džozef Bajden verovatno će propustiti krunisanje kralja Čarlsa III, izvestio je u petak britanski portal „Telegraf".

Prema „izvoru bliskom Bajdenskoj administraciji“ koji citira list, „putovanja u inostranstvo oduzimaju prilično vremena“ 80-godišnjem američkom lideru.

Izvor je dodao da Vašington pokušava da ograniči Bajdenova putovanja u inostranstvo „na ono što je neophodno i da će možda dvaput razmisliti o tome da li će ga poslati na dva putovanja preko Atlantika“, misleći na njegovu predstojeću posetu Severnoj Irskoj.

Međutim, Vašington želi da izbegne percepciju omalovažavanja Ujedinjenog Kraljevstva i još uvek namerava da pošalje delegaciju na visokom nivou na ceremoniju, u kojoj bi mogla biti prva dama Džil Bajden, navodi se u izveštaju.

Jedan izvor „Telegrafa" je takođe ukazao na to da „možda još postoje napori da se vidi da li se Bajden može ubediti da dođe na krunisanje“, dok je drugi tvrdio da Bela kuća još nije donela konačnu odluku.

Karen Pirs, britanska ambasadorka u SAD, i Bakingemska palata imali su „srdačan i diplomatski“ razgovor sa Vašingtonom o tom pitanju, navodi se u izveštaju.

AP Photo/Andrew Harnik
Džo Bajden

Britanskim zvaničnicima je navodno rečeno da američki predsednik već ima druge obaveze. Komentarišući stav Bele kuće o krunisanju, izvor „Telegrafa" je primetio da „možda misle da je na neki način dovoljno što je došao na kraljičinu sahranu".

Međutim, Bajden bi mogao da se sastane sa Čarlsom III 11. aprila tokom svog planiranog putovanja u Severnu Irsku na proslavu 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak, značajnog dogovora koji je u velikoj meri okončao političko nasilje između nacionalista i unionista.

Krunisanje je zakazano za 6. maj, osam meseci nakon što je umrla kraljica Elizabeta II, najduže vladajući britanski monarh do sada. Očekuje se da će ceremoniji, koja će se održati u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, prisustvovati oko 2.000 ljudi, uključujući desetine šefova država.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike