Zašto su deca princa Harija i Megan Markl dobila kraljevske titule i zašto je to urađeno baš sada?

10.03.2023

09:15

0

Mnogi se pitaju zašto je to tek sad izmenjeno na sajtu kada je odluka doneta krajem prošle godine

Zašto su deca princa Harija i Megan Markl dobila kraljevske titule i zašto je to urađeno baš sada?
Princ Hari i Megan Markl sa decom - Copyright Profimedia

Deca britanskog princa Harija i Megan Markl, Arči i Lilibet, zvanično su dobili titule princa i princeze u četvrak ujutru, što je objavljeno na zvaničnom sajtu kraljevske porodice.

Ranije su bili predstavljani kao "gospodin Arči Mauntbaten Vindzor" i "gospođica Lilibet Mauntbaten Vindzor", a od 9. marta na sajtu su označeni kao "princ Arči od Saseksa" i "princeza Lilibet od Saseksa".

Starije dete prina Harija, trogodišnji Arči, trenutno je šesti u redu za britanski presto, dok je njegova jednoipogodišnja sestra sedma.

Palata je potvrdila da će poredak nasleđivanja na sajtu sada biti ažuriran kako bi prikazao promenu nakon što je portparol vojvode i vojvotkinje od Suseksa prvi put javno pomenuo Lilibet kao princezu u sredu, kada je objavio vesti o njenom krštenju.

Hari i Megan žele da deca sama donesu odluku?

Odluka princa Harija i Megan Markl da dozvole svojoj deci da koriste kraljevske titule "nije čudna" iako su se pre toga odekli sopstvenog kraljevskog nasleđa, rekao je istoričar.

Smatra se da Hari i Megan žele da svojoj deci ne uskraćuju rođenjem stečeno pravo, već da im omoguće da sami odluče kada postanu stariji da li će prihvatiti titule ili odlučiti da ih ne koriste.

Printscreen royal.uk
 

Prema kraljevskoj istoričarki, doktoru Tesi Danlop, to dokazuje da su, uprkos Harijevim napadima na njegovu porodicu i britansku monarhiju, titule „neprocenjive“.

- Za one koji sumnjaju da je Hari u suštini monarhista, evo dokaza: njegova ćerka Lilibet je upravo krštena kao princeza Lilibet Dajana u Kaliforniji. Saseksi su naknadno potvrdili da nameravaju da koriste titule princa i princeze za svog sina Arčija i ćerku Lilibet. Daleko od kuće, samonametnuto izgnanstvo para je očigledno poslužilo da ih podseti na vrednost britanske monarhije, posebno u SAD - rekla je Danlop za „Miror".

- Hari i Megan su svoju odluku opravdali time što žele da svojoj deci ne uskrate pravo stečeno rođenjem. Na mnogo načina ovaj potez je predvidljiv. Da su zaista želeli da se oslobode Firme, odrekli bi se svojih privilegija vojvode i vojvotkinje. To ne dolazi u obzir. Oni razumeju da su u klizavom svetu kalifornijskih slavnih brendova one neprocenjive. U najmanju ruku priča se da je Hari zaradio svoje nedavne milione trgujući svojim kraljevskim nasleđem. Nije ni čudo što drži otvorene mogućnosti za svoju decu - dodala je ona.

Tesa takođe veruje da je „malo verovatno" da kralj Čarls III ne bi dodelio titule svojim unucima - iako nekima ta vest možda zvuči čudno.

- Nekome bi ova vest mogla da zasmeta. Na kraju krajeva, vredni Edvard, grof od Veseksa, ima dvoje dece koja ne koriste titule princa i princeze. Ali što je najvažnije, Veseksi deluju u unutrašnjem krugu porodice, nemaju potrebu da traže kraljevske titule za svoje potomstvo - rekla je ona, skrećući pažnju na to da je za Megan titula oduvek bila važna.

Profimedia
Megan Markl princ Hari

- U nedostatku znanja o kraljevskim titulama i prerogativima, ona je u svom intervjuu sa Oprom sugerisala da je sinu Arčiju uskraćena titula princa zato što je melez, navodeći da je tadašnja odluka bila protiv protokola. Pogrešila je. Arči i Lilibet su automatski bili princ i princeza tek kada je njihov deda Čarls postao kralj na osnovu pravila koje je 1917. godine uspostavio Džordž V - zaključila je ona.

Bilo je glasina koje su sugerisale da je Čarls možda oduzeo ovo pravo deci svog mlađeg sina, ali to je bilo malo verovatno i „takav čin bi bio veoma provokativan", smatra Tesa.

Zašto baš sada?

Sa druge strane, ljudi upućeni u svakodnevni život kraljevske porodice pitaju se zašto je Bakingemska palata čekala baš do ove nedelje da potvrdi da su deci princa Harija i Megan Markl dodeljene titule princa i princeze kada su ih dobili pre Božića.

Ove vesti su odjeknule samo nekoliko dana nakon što je otkriveno da je kralj Čarls zatražio od Suseksa da se isele iz svog doma u Vindzoru, Kuće Frogmor.

Kraljevski sukob izbio je nakon smrti kraljice Elizabete II u septembru kada Arči i Lilibet nisu odmah postali princ i princeza kada je njihov deda stupio na tron kako konvencija nalaže. Umesto toga, zadržali su svoje titule „gospodin“ i „gospođica“.

AP Photo/Matt Dunham, Pool
 

Navodno je Čarls čekao da povuče ovaj potez nakon objavljivanja Netfliksove dokumentarne serije o Saseksima i Harijevih memoara „Spare“ („Rezervni").

Insajderi palate su u sredu tvrdili da je bilo prepiske sa Suseksima oko titula.

- Vojvoda i vojvotkinja su jasno stavili do znanja da žele da koriste titule za svoju decu, kako konvencija nalaže. Nakon što je kraljica umrla, kraljevska veb-stranica je ažurirana i uprkos njihovom pravu po rođenju, Arči i Lilibet nisu dobili svoje titule - rekao je izvor za „Pejdž siks".

Veb-stranica je tada ažurirala poredak nasleđivanja kako bi se u njemu videle nove titule princa Vilijama i princeze Kejt kao princa i princeze od Velsa.

- Da su titule upravo ažurirane, zajedno sa svim ostalim, ne bi bilo priče - kaže izvor.

Još jedan insajder iz kraljevske porodice rekao je da su Hari i Megan strahovali da će njihovoj deci titule biti oduzete.

Međutim, uspeli su da se dogovore oko toga i sve je rešeno pre kraja prošle godine. Sve osim ažuriranja zvaničnog sajta.

Zvaničnici palate predložili su, kako tvrde insajderi, da se sajt ažurira tek prošle nedelje.

Jack Hill/Pool Photo via AP
Kralj Čarls III

- Postavlja se pitanje, zašto sada? Sve se to dogodilo krajem prošle godine, tajming je čudan - kazao je neimenovani insajder.

Još nije jasno da li će Hari i Markl prisustvovati Čarlsovom krunisanju 6. maja, iako su dobili poziv. Već neko vreme nije bilo konstruktivnog razgovora između Suseksa i njihovih kraljevskih rođaka, otkrili su inasjderi, pa se zbog toga smatra da odmetnuti Saseksi još nisu odlučili da li će doći na krunisanje u Britaniju.

Kralj Čals i princ Vilijam odbili Harijev poziv za krštenje

Kralj Čarls i princ Vilijam odbili su poziv da prisustvuju krštenju ćerke vojvode i vojvotkinje od Saseksa u Kaliforniji, piše „Miror".

Prošle nedelje princ Hari i Megan Markl krstili su Lilibet u svom domu u Montesitu, iskoristivši priliku da zvanično počnu da zovu jednogodišnju ćerku princezom, a sina princem.

Američki mediji tvrde da su kraljica Kamila i Kejt pozvane na službu zajedno sa kraljem i Vilijamom.

Bakingemska palata je u četvrtak odbila da potvrdi te navode, rekavši da je to privatna porodična stvar.

Profimedia
 

- Da dva najviša člana kraljevske porodice i njihove žene odlete u Sjedinjene Američke Države na Lilibetino krštenje bila bi velika operacija i u pogledu bezbednosti i u pogledu planiranja. Prema glavnom pravilu za kraljevska putovanja, Čarls i Vilijam ne mogu da lete zajedno, tako da su bila potrebna najmanje dva leta da bi oni prisustvovali. Iako su odnosi između Saseksa i njihove porodice veoma loši, članovi kraljevske porodice su uvek smatrali da deca ne bi trebalo da pate - rekao je kraljevski insajder za pomenuti britanski portal.

Odluka da se počne sa korišćenjem titula usledila je tačno dve godine nakon što bombastičnog intervjua koji je par dao američkoj voditeljki Opri Vinfri, tokom kog su komentarisali da Arči nije dobio titulu princa zbog svoje rase.

Tvrdnja, koja je obuhvatala izjavu da je viši član kraljevske porodice doveo u pitanje koje će boje biti koža njihovog tada nerođenog sina, izazvala je šok širom sveta, izazivajući osudu kraljevske porodice.

Potvrđujući krštenje prošlog petka i upotrebu njene kraljevske titule, portparol vojvode i vojvotkinje od Saseksa rekao je: „Mogu da potvrdim da je princezu Lilibet Dajanu u petak, 3. marta, krstio nadbiskup Los Anđelesa, velečasni Džon Tejlor”.

Kralj do sada nije zvanično potvrdio da će deca Saseksa koristiti titule princa i princeze.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike