Kralj Čarls prekršio Ustav? Na udaru kritika zbog sastanka sa Ursulom fon der Lajen

07.03.2023

08:12

0

Već drugi put zbog sličnog poteza britanski monarh je u nemilosti javnosti

Kralj Čarls prekršio Ustav? Na udaru kritika zbog sastanka sa Ursulom fon der Lajen
Copyright Aaron Chown/Pool via AP

Članovi britanske kraljevske porodice govore više delima nego rečima, što često ostavlja prostora kraljevskim komentatorima da tumače šta između redova hoće da poruče. Prošle nedelje to je bilo rukovanje.

Kralj Čarls III toplo je dočekao predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen prošlog ponedeljka u Vindzoru. Oni su razgovarali uz šoljicu čaja i, prema kraljevskom izvoru, sastanak je bio prilika da britanski suveren razgovara o ratu u Ukrajini i klimatskim promenama.

Fotografija rukovanja nije ostavila veliki utisak na mnoge koji su je videli, ali je izazvala reakciju bivšeg kraljevskog dopisnika Bi-Bi-Sija Pitera Hanta, koji je tvitovao:

- Ovo je veoma ozbiljna greška u proceni kralja Čarlsa i njegovih savetnika. Napustio je svoju ujedinjujuću ulogu i ušao u političku borbu, u glupom pokušaju da bude viđen kao državnik. Istorija neće biti ljubazna. Nečija glava će pasti.

On je time imao u vidu da Fon der Lajenova nije šef države i da je trebalo da je primi samo njen kolega u Velikoj Britaniji, premijer Riši Sunak. Audijencija kod kralja je stoga bila posebna privilegija i spada u kategoriju „prostiranja crvenog tepiha“, što britanska vlada često praktikuje kada važne osobe dođu u London.

Ali nije sam sastanak izazvao kritike, već tajming diplomatskog gesta.

Aaron Chown/Pool via AP
 

Fon der Lajenova je došla u Veliku Britaniju da se sastane sa Sunakom kako bi mogli da finalizuju novi sporazum Ujedinjenog Kraljevstva sa Evropskom unijom o trgovinskim aranžmanima posle Bregzita u Severnoj Irskoj.

Sa Sunakove tačke gledišta, ključni izazov je bio dobijanje podrške za novi protokol od dve važne grupe: Demokratske unionističke partije (DUP), koja želi da Severna Irska ostane u punoj meri deo Ujedinjenog Kraljevstva, i Evropske istraživačke grupe (ERG), koju čine konzervativni poslanici koji se zalažu za Bregzit. Obe ove grupe žele da ograniče jurisdikciju Evrope u Severnoj Irskoj. I obe su veoma promonarhijske.

Kada se ispostavilo da će kralj ugostiti Fon der Lajenovu, kritičari su doveli u pitanje i vladu i odluku palate, zaključujući da bi se njegov sastanak mogao protumačiti kao implicitno odobravanje političkog dogovora kada bi, po Ustavu, trebalo da ostane izvan politike. Mnogi su se pitali da li je Sunak iskoristio monarha da bi svoj posao učinio prijatnijim za DUP i ERG.

Bivša liderka DUP-a Arlin Foster je na Tviteru iznela svoju nevericu zbog toga što će „premijer zamoliti Njegovo veličanstvo kralja da se uključi“, pre nego što je taj potez označila kao „grub“ i predvidela da će „proći veoma loše u NI Severnoj Irskoj“.

- Moramo zapamtiti da ovo nije odluka kralja već vlade, za koju se čini da je gluva - dodala je ona.

Jeremy Selwyn/Evening Standard/Pool Photo via AP
 

- Mislim da bi suveren trebalo da bude uključen tek kada su stvari završene i prihvaćene. Kralj daje saglasnost na akte parlamenta kada se parlament složi, on ne izražava svoje mišljenje o aktima parlamenta kada oni prolaze kroz proces. Mislim da isto važi i sad i da Njegovo veličanstvo ne bi trebalo da bude uključeno dok ne dobije punu podršku za ovaj sporazum - rekao je Džejkob Ris-Mog iz ERG-a za „GB njuz".

Palata je jasno stavila do znanja da nije organizovala sastanak. Portparol je rekao za Si-En-En: „Kralj će biti zadovoljan što će se sresti sa svakim svetskim liderom koji bude posetio Britaniju ako vlada bude savetovala da to uradi."

- Bio je to naš poziv Ursuli fon der Lajen da dođe u Veliku Britaniju da finalizira ovaj dogovor sa premijerom. Dakle, naravno, to je bio razgovor koji smo vodili sa palatom - rekao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli, i dodao da je konačna odluka, naravno, o dostupnosti Njegovog veličanstva na palati.

Međutim, mnogi ne mogu da zamisle da kralj odbije zahtev vlade bez dobrog razloga.

Dogovor koji su postigli Sunak i Fon der Lajenova prošao je bolje nego što se očekivalo i deluje da nije izazvao političku oluju koje su se neki plašili. To se dobro odrazilo i na kralja Čarlsa, koji je u prošlosti bio optužen za mešanje u politiku.

Jack Hill/Pool Photo via AP
 

Sledeći put će sigurno imati manje sreće. Na raspolaganju mu je nekoliko opcija ako želi da izbegne susret sa nekim ko kompromituje njegovu neutralnost. Teoretski, on bi mogao da kaže "ne" zahtevu Dauning strita, ali to bi stvorilo druge političke posledice.

Prve državne posete

Bakingemska palata je pre dve nedelje objavila dugo očekivanu najavu prve zajedničke državne posete Čarlsa i Kamile otkako je on stupio na tron.

Novi monarh i njegova supruga posetiće Francusku i Nemačku ovog meseca tokom šestodnevnog putovanja, tokom kog će obići neke poznate znamenitosti i prisustvovati državnim banketima čiji će domaćini biti francuski predsednik Emanuel Makron i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Članovi kraljevske porodice 29. marta stižu u Nemačku, gde će se sastati sa ukrajinskim izbeglicama i predstavnicima zajedničke nemačko-britanske vojne jedinice.

Izbor prvog zvaničnog putovanja u inostranstvo novog monarha je značajan, a Čarls je odlučio da provede vreme sa dva bliska evropska partnera Ujedinjenog Kraljevstva. To govori o tome koliki je značaj Evrope kao ekonomskog i političkog partnera Britanije, uprkos komplikovanim odnosima nakon Bregzita za koje se London nada da su bar delimično popravljeni ove nedelje.

AP Photo/Martin Meissner
 

Viši portparol palate rekao je da su putovanja šansa da se nastavi napred i pokaže na koji način te zemlje rade u partnerstvu, bilo da je reč o borbi protiv klimatskih promena, reakciji na sukob u Ukrajini, mogućnostima za trgovinu i ulaganja ili deljenju najboljeg od svoje umetnosti i kulture.

Pre 70 godina kraljica Elizabeta II otišla je na turneju po zemljama Komonvelta u okviru njenog prvog prekookeanskog angažmana, počevši od posete Bermudima.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike