Kako je ćerka diktatora napravila bogatstvo od 240 miliona: Izveštaj o korupciji trese Britaniju - Karimova s lakoćom pokupovala nekretnine!

13.03.2023

10:26

0

Gulnara Karimova je neko vreme bila i kandidat da nasledi svog oca Islama Karimova, koji je vladao Uzbekistanom od 1989. do smrti 2016.

Kako je ćerka diktatora napravila bogatstvo od 240 miliona: Izveštaj o korupciji trese Britaniju - Karimova s lakoćom pokupovala nekretnine!
Copyright Profimedia

Diktatorova ćerka koja je radila kao pop zvezda i diplomata potrošila je 240 miliona dolara (200 miliona funti) na imanja od Londona do Hongkonga, navodi se u izveštaju.

U studiji "Freedom For Eurasia" navodi se da je Gulnara Karimova koristila britanske kompanije za kupovinu kuća i aviona sredstvima dobijenim mitom i korupcijom.

Dodaje se da su računovodstvene firme u Londonu i na Britanskim Devičanskim Ostrvima delovale za britanske kompanije uključene u poslove.

Ova priča izaziva nove sumnje u napore Ujedinjenog Kraljevstva da se uhvati ukoštac sa ilegalnim bogatstvom. Britanske vlasti su dugo opuživane da ne čine dovoljno da spreče kriminalce da u inostranstvu koriste imovinu Velike Britanije za pranje novca.

Lako došla do britanske imovine

Profimedia
 

 

U izveštaju se kaže da zabrinjava lakoća kojom je Karimova došla do britanske imovine.

Nema nagoveštaja da su oni koji su radili za kompanije povezane sa njom znali za bilo kakvu vezu sa njom niti da je izvor sredstava mogao biti sumnjiv. Niko ko je pružao te usluge u Ujedinjenom Kraljevstvu nije pod istragom ili novčano kažnjen.

Gulnara Karimova je neko vreme bila i kandidat da nasledi svog oca Islama Karimova, koji je vladao Uzbekistanom od 1989. do smrti 2016.

Pojavljivala se u pop spotovima pod umetničkim imenom „Guguša“, vodila je kompaniju za nakit i bila je ambasador u Španiji. Potom je 2014. godine nestala iz javnosti. Kasnije se ispostavilo da je bila privedena zbog optužbi za korupciju dok je njen otac još bio na vlasti i da je osuđena u decembru 2017. Godine 2019. poslata je u zatvor zbog kršenja uslova kućnog pritvora.

Tužioci su je optužili da je deo kriminalne grupe koja je kontrolisala imovinu vrednu više od milijardu dolara (760 miliona funti) u 12 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

- Slučaj Karimove je jedan od najvećih slučajeva mita i korupcije svih vremena - kaže Tom Mejn, jedan od istraživača, u izveštaju "Freedom For Eurasia" i naučni saradnik na Univerzitetu u Oksfordu.

Profimedia
 

 

 

Istraživano 14 nekretnina

Međutim, ono što je zanimljivo je da su Karimova i njeni saradnici već prodali deo imovine koja je navodno stečena koruptivnim sredstvima.

Organizacija "Freedom for Euroasia" je istražila imovinu i zemljišne knjige kako bi identifikovala najmanje 14 nekretnina za koje kaže da su kupljene pre nego što je uhapšena, navodno sumnjivim sredstvima, u raznim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Švajcarsku, Francusku, Dubai i Hongkong.

Fokus na pet nekretnina

Izveštaj koje će biti objavljen u utorak, 14. marta, pod naslovom „Ko je pomogao uzbekistanskoj princezi", fokusira se na pet nekretnina kupljenih u Londonu i okolini, koje sada vrede 50 miliona funti - među kojima su tri stana u Belgraviji, zapadno od Bakingemske palate, kuća u Majferu i dvorac u Saraju s privatnim jezerom, vredan 18 miliona funti.

Dva stana u Belgraviji prodata su 2013. godine, pre nego što je Karimova pritvorena. Kuću u Majferu, vilu u Sareju i treći stan u Belgraviji blokirala je 2017. britanska Kancelarija za prevare.

Izveštaj "Freedom For Eurasia" takođe navodi kompanije u Londonu i na Britanskim Devičanskim Ostrvima za koje tvrdi da su ih Karimova ili njeni saradnici koristili kako bi prihode stečene kriminalom potrošili na nekretnine, kao i na privatni mlazni avion.

Gulnarin dečko Rustam Madumarov i drugi njeni suradnici navedeni su u zvaničnim dokumentima kao "stvarni vlasnici" kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, na Gibraltaru i Britanskim Devičanskim Ostrvima. Ali izveštaj kaže da su oni bili samo zastupnici Karimove, koja je koristila kompanije za pranje stotina miliona dolara.

Kupovina aviona od 40 miliona dolara

Računovodstvene usluge za dve britanske kompanije povezane s Karimovom - "Panally Ltd" i "Odenton Management Ltd" - pružala je "SH Landes LLP," kompanija koja se pre nalazila u Nju Oksford Strit u Londonu.

Godine 2010. "SH Landes" je pokušao da registruje ili kupi drugu kompaniju. Cilj je bio kupiti privatni avion za oko 40 miliona dolara, a Madumarov je imenovan kao stvarni vlasnik. Zapravo, prema izveštaju, iza kupovine je stajala Karimova.

Paravan kompanije

Kompanija sa sedištem u Londonu kasnije je objavila da je Madumarovljevo bogatstvo delom poticalo od "Uzdonrobite", kompanije za mobilne telefone sa sedištem u Uzbekistanu. Već su se pre toga postavljala pitanja o mogućim vezama kompanije s Karimovom. Još 2004. godine članak za „Moscow Times“ tvrdio je da je Karimova iz "Uzdunrobite" izvukla oko 20 miliona dolara koristeći lažne fakture. Bivši savetnik takođe je optužio Karimovu za reketirenje.

"SH Landes" je takođe predao finansijski izveštaj za 2012. za "Panally Ltd". Kaže se da ga je u septembru 2013. potpisala bliska saradnica Karimove, Gajane Avakjan, tada stara 30 godina.

BBC je prošle godine objavio tvrdnje da je Avakjanova bila stvarna vlasnica "Takilanta", kompanije registrovane na Gibraltaru koja je u središtu "višemilionske prevare i korupcijskog skandala u Uzbekistanu".

Tom Mejn iz "Freedom For Eurasia" rekao je da je očigledna lakoća kojom je Karimova uspela da kupi toliko nekretnina u Velikoj Britaniji zabrinjavajuća:

- Vlasti su nešto pokrenule tek 2017, godinama nakon što su druge zemlje već zamrznule bankovne račune i imovinu koja joj je pripadala.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike