Jedne je volela, sa drugima nije imala dobar odnos: Kako se kraljica Elizabeta slagala sa svojih 14 premijera

19.09.2022

19:19

0

Izvori bliski šefovima vlada i pokojnoj vladarki Velike Britanije otkrivali su za medije sočne detalje

Jedne je volela, sa drugima nije imala dobar odnos: Kako se kraljica Elizabeta slagala sa svojih 14 premijera
tereza mej profimedia-0720706916 - Copyright Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II, koja je danas sahranjena, imala je tokom svoje 70 godina duge vladavine čak 15 premijera, računajući i Liz Tras, koju je imenovala za šefa vlade dva dana pre svoje smrti.

Tokom svojih mandata oni su imali tu privilegiju da se upoznaju sa najdugovečnijom vladarkom Ujedinjenog Kraljevstva, ali nisu svi bili podjednako bliski sa njom niti ih je kraljica sve isto volela, tvrde izvori bliski njoj.

Elizabeta II se viđala ili čula sa svojim premijerima svake srede kako bi je oni obavestili o važnim pitanjima, a najčešće su se ti sastanci održavali u Bakingemskoj palati.

Tokom pandemije koronavirusa oni su održavani preko video-linka, a u poslednjih nekoliko meseci u dvrocu Balmoral u koji se kraljica zbog lošeg zdravlja povukla kako bi bila što daljeod javnosti i mogla da se odmori.

Sastanci su održavani uvek u četiri oka iza zatvorenih vrata i većina bivših premijera nije otkrivala detalje razgovora koje je vodila sa kraljicom.

Kraljica je samo jednom prilikom, u dokumentarnom filmu snimljenom 1992. godine, pričala o tim sastancima.

- Pričaju mi šta se događa i imaju li nekakvih problema. Ponekad i ja mogu da pomognem. Znaju da mogu da budem nepristrana. Mogu da iznesem neko svoje gledište i da im predstavim stvari iz nekog drugog ugla - rekla je tada.

Vinston Čerčil

Profimedia
Vinston Čerčil

Prvi premijer s kojimse kraljica sastajala bio je Vinston Čerčil. Ona je prilikom njihovog prvog susreta imala 27 godina, a on ju je, kako navode istoričari, prosto obožavao, kao i ona njega.

Njihovi nedeljni sastanci u Bakingemskoj palati umeli su da traju i po dva sata.

Kada je Čerćil otišao u penziju, Elizabeta II napisala mu je pismo u kom je istakla da nijedan drugi premijer neće moći da zauzme njegovo mesto, da mu mnogo duguje i da mu je beskrajno zahvalna na "mudrom vođstvu" tokom njene vladavine.

Entoni Idn

Profimedia
 

Sa Čerčilovim naslednikom Entonijem Idnom, koji je bio premijer od 1955. do 1957, imala je distanciran i formalan odnos.

Ipak, oni su zajedno rešavali neka od najvažnijih pitanja u to vreme, krize na Sueckom kanalu do afere princeze Margaret sa kapetanom Piterom Taunsendom, bivšim konjanikom njenog oca i razvedenim ocem dvoje dece.

Harold Makmilan

Profimedia
Harold Makmilan

S Haroldom Makmilanom (1957-1963), koji ju je mnogo hvalio, volela je da tračari o politici, a izvori navode da je on u početku bio veoma nervozan u njenom prisustvu. Na kraju je stekao poverenje u nju i počeo da joj priča o svemu, pa čak i da joj odaje razne pikanterije, uveren da ona nikome neće reći ono što joj prenese.

Čak i nakon što se penzionisao 1963. godine, Njeno veličanstvo je i dalje tražilo njegov savet o pitanjima kao što je izgradnja engleskog spomenika predsedniku Džonu F. Kenediju 1965. godine.

Alek Daglas-Hjum

Profimedia
 

S Alekom Daglasom-Hjumom, koji je premijer samo godinu dana, od 1963. do 1964, imala je veoma blizak odnos. Kraljica ga je poznavala od detinjstva, pa je s njim slobodno pričala i o psima i o posedima u Škotskoj.

Kako je bio porodični prijatelj, imenovanje Aleka Daglasa-Hjuma za premijera bilo je nezgodno za kraljicu, jer je bio posebno nepopularan i otvoren za napade opozicije, koju je predvodio Harold Vilson. Pre nego što je on proglašen za novog premijera, ona se distancirala - i metaforički i fizički, otputovavši u Vindzor - kako bi izbegla bilo kakve sugestije da je umešana, ali je kasnije obnovila njihov blizak odnos.

Harold Vilson

Profimedia
 

Bilo bi lako pomisliti da se Harold Vilson, kao vođa Laburističke partije iz srednje klase, ne bi dobro slagao sa kraljicom, ali je zapravo bilo suprotno.

On je redovno posećivao Balmoral, često su ga zvali na piknike sa širom porodicom i navodno je uživao u neformalnosti ove prilike, šaleći se da je pomagao da se počisti nakon čuvenog roštilja vojvode od Edinburga. Sundej post je jednom objavio da su njihovi nedeljni sastanci često bili duži od dva sata, što je siguran znak njihove bliskosti.

Edvard Hit

Profimedia
 

Edvard Hit je bio premijer tokom jedne od najtežih epoha 20. veka, morao je da se bori sa štrajkovima rudara, nestancima struje i da uvede trodnevnu radnu nedelju kako bi se smanjila potrošnja struje.

Pričalo se da se doživotni neženja mučio tokom sastanaka i da su njegovi dolasci kod kraljice bili hladni, verovatno zbog njihovih različitih pogleda na Komonvelt, pošto je ona bila za njegovo očuvanje, dok se on zalagao za ulazak Velike Britanije u Europsku ekonomsku zajednicu, preteču EU.

Njihov odnos je 2012. dospeo na naslovne strane nakon što se pokazalo da je tada veoma stariji Hit zaspao tokom večere koju je monarh održao sa svojim bivšim premijerima.

Džejms Kalahan

Profimedia
 

Još jedan vođa laburista koji se dobro slagao sa kraljicom, Kalahan je bio bivša službenik Kraljevske mornarice, zbog čega je imao veliko poštovanje od Njenog veličanstva.

On je navodno čak uživao u koketnoj vezi sa kraljicom, a ona mu je jednom prilikom dok je šetala Bakingemskom palatom zakačila cvet na rupicu za dugmad.

- Jedna od sjajnih stvari kod nje bila je to što je uvek uspevala vidi smešnu stranu života. Svi razgovori su bili veoma prijatni - rekao je on jednom prilikom.

Margaret Tačer

Profimedia
 

Posebno komplikovan odnos kraljica je imala sa prvom ženom premijerkom - Margaret Tačer, koja je britansku vladu predvodila dugo, od 1979. do 1990. godine.

- Bio je to vrlo uštogljen odnos. Tačer je bila puna poštovanja, ali je preterivala i uvek je bila nervozna. Kraljica nije zahtevala toliko - rekao je jedan tadašnji kraljičin suradnik o ovom odnosu.

Njih dve su bile potpuno drugačije, a neki su pričali da je problem bio i u tome što je kraljici, koja je poznata po britkom humoru, s druge strane bila Tačer koja je bila poznata kao osoba koja doslovno nema smisla za humor.

Jedan od razloga nesuglasica bila je premijerkina godišnja poseta Balmoralu, koje se Tačer, kako se izveštava, plašila, budući da je bila daleko od svoje zone konfora.

Džon Mejdžor

Profimedia
 

Posle Tačer na mesto premijera došao je Džon Mejdžor, koji je bio na toj poziciji od 1990. do 1997. godine. Morao je sarađuje s kraljicom oko političkih pitanja i u vreme kada je ona proživljavala i velike lične probleme i promene u obitelji, kao što je bio razvod princa Čarlsa i princeze Dajane.

Kraljičin deveti premijer bio je prvi koji je bio mlađi od Njenog veličanstva, i to čak 17 godina. Njih dvoje su bili bliski, a on joj je bio velika podrška tokom razvoda njenog sina.

Još jedan znak da je imao poseban odnos sa kraljicom jeste to što je imenovan za specijalnog staraoca prinčeva Vilijama i Harija nakon smrti njihove majke, predstavljajući njihove interese u njenoj oporuci, a bio je jedini političar koji je 2018. pozvan na Harijevo venčanje sa Megan Markl.

Toni Bler

Profimedia
 

Tokom deset godina koliko je bio premijer, od 1997. do 2007, Toni Bler je razvio poseban odnos s kraljicom. On je otkrio da se često poveravao Elizabeti II i da je znala sve o njegovom privatnom životu.

- Baš sve, od toga da je Šeri trudna do velikih odluka o našim životima. Mogao sam da joj kažem sve jer sam znao da baš nikad nikome neće otkriti nešto što sam joj poverio - rekao je Bler.

Ipak, pisalo se i da se on i kraljica ne slažu, a naročito da su u lošim odnosima nakon što je princezu Dajanu nazvao „princezom narodna“ i zato što je podsticao vladarku da ohrabri kraljicu da da izjavu nakon njene smrti, tvrdeći da sve radio kako bi sačuvao ugled monarhije.

Gordon Braun

Profimedia
 

Iako je kraljica poznata po svojoj ljubavi prema Škotskoj, nije bila toliko oduševljena Gordonom Braunom, a prema nekim izveštajima, često je imitirala tvrdoglavog Škota. Osim Tonija Blera on je jedini od bivših premijera koji nije pozvan na venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton 2011. godine.

Dejvid Kameron

Profimedia
 

Sa 44 godine Dejvid Kameron je bio najmlađi premijer Njenog veličanstva do sada. Uprkos nekoliko nesuglasica, njih dvoje su se posebno zbližili kada je objavljeno da je Škotska glasala da ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Takođe je blisko sarađivao sa njom na velikoj promeni zakona o primogenituri, ažurirajući ga kako bi se omogućilo starijim sestrama da se popnu na tron pre mlađe braće uoči rođenja prvog deteta princa i princeze od Velsa 2012. godine.

Tereza Mej

Profimedia
 

Za razliku od prve britanske premijerke Margaret Tatčer, druga, Tereza Mej (od 2016. do 2019) imala je mnogo topliji odnos s kraljicom.

Ceo njen mandat bio je obeležen Bregzitom i krizama, ali prema izvorima iz palate, njih dve su uživale da pričati i o lakšim i ličnijim temama, poput kraljičine dece i lepoti života na selu.

Boris Džonson

Rob Pinney/Pool via AP
 

Kraljičin pretposlednji premijer skoro odmah je napravio gaf na svom prvom sastanku sa kraljicom, otkrivši kolegama i novinarima da je Elizabeta II izjavila da „ne zna zašto bi neko želeo posao premijera".

Kasnije je bio primoran da joj se javno izvini dva puta - prvo zato što ju je doveo u problem aludirajući da je ona protiv rada parlamenta, a drugo zbog zabava u Dauning stritu kojima su prekršene epidemiološke mere koje je upravo njegova vlada uvela zbog pandemije koronavirusa.

Kako je Liz Tras imenovala za premijerku samo dva dana pre svoje smrti, kraljica Elizabeta nije uspela da ostvari nikakav odnos sa njom, jer nijedan sastanak osim tog nisu imale.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike