Prekršio Prvi amandman? Fejsbuk prijavljivao korisnike FBI bez opravdanih razloga

17.09.2022

15:45

0

I kompanija i Federalni istražni biro oglasili su se ovim povodom, ali su negirali navode neimenovanih izvora američkih medija

Prekršio Prvi amandman? Fejsbuk prijavljivao korisnike FBI bez opravdanih razloga
Ilustracija - Copyright Pixabay

Fejsbuk je prijavljivao sopstvene korisnike jedinici FBI za domaći terorizam samo zbog negodovanja protiv vlasti, objavio je u sredu Njujork post, pozivajući se na izvore iz Ministarstva pravde.

- Fejsbuk bez ikakvog poziva na krivičnu odgovornost obezbeđuje FBI privatne razgovore koji su zaštićeni Prvim amandmanom - tvrde izvori, objašnjavajući da se to radi „van pravnog procesa i bez određenog razloga“.

Samo izražavanje zabrinutosti u vezi sa legitimnošću rezultata izbora u SAD 2020. bilo je dovoljno da korisnici budu označeni, rekli su neimenovani izvori.

Delovi tih poruka, u kojima se često naglašavaju „komentari koji najgore zvuče van konteksta“, ponuđeni su obližnjim terenskim kancelarijama FBI kao „vodiči“.

Lokalne kancelarije su mogle da zatraže sudske pozive od svog partnera u kancelariji američkog tužioca kako bi legalno dobile privatne poruke koje im je Fejsbuk već pokazao van pravnog procesa, tvrde izvori Posta.

Nijedna od naknadnih istraga FBI nije otkrila bilo kakvu kriminalnu ili nasilnu aktivnost, rekli su izvori.

Profimedia
 

- Bilo je to gubljenje našeg vremena - požalio se jedan izvor, opisujući „sijaset“ zahteva za sudske pozive i druge aktivnosti u poslednjih 19 meseci koje su imale za cilj da potkrepe tvrdnje administracije predsednika Džozefa Bajdena o pretnji koju predstavlja domaći terorizam nakon nemira na Kapitolu 6. januara.

Korisnici koje je Fejsbuk ciljao za ovu vrstu nadzora bili su „Amerikanci crvene krvi koji su bili ljuti nakon izbora i koji su to izražavali i pričali o organizovanju protesta“, rekao je izvor, dodajući da u tome „nije bilo ničeg kriminalnog, priča o nasilju ili masakru ili ubistvu bilo koga”.

Fejsbuk je prvobitno nazvao tvrdnje izvora iz američkog Ministarstva pravde „netačnim“ pre nego što je sat kasnije objavio drugu izjavu za Post u kojoj su one okarakterisane kao „pogrešne“, insistirajući na tome da je odnos kompanije sa FBI „osmišljen kako bi zaštio ljude“, a ne da bi „proaktivno snabdevao” organe za sprovođenje zakona imenima korisnika koji izražavaju antivladina osećanja.

Profimedia
 

- Pažljivo ispitujemo sve vladine zahteve za informacije o korisnicima kako bismo bili sigurni da su pravno valjani i usko prilagođeni i često ih odbijamo - rekla je u saopštenju Erika Sakin, portparolka matične kompanije Meta.

FBI je priznao da dobija informacije „od značaja za istragu“ od provajdera društvenih medija i da „održava kontinuirani dijalog kako bi omogućio brzu razmenu informacija o pretnjama“, ali nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje konkretne navode koje su izneli uzbunjivači Ministarstva pravde.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike