Zakerberg priznao da je Fejsbuk cenzurisao priču o skandalima Hantera Bajdena: FBI nam se obratio... (VIDEO)

26.08.2022

14:25

0

Federalni istražni biro uticao je na društvenu mrežu neposredno pred izbore 2020. godine

Zakerberg priznao da je Fejsbuk cenzurisao priču o skandalima Hantera Bajdena: FBI nam se obratio... (VIDEO)
Mark Zakerberg - Copyright AP Photo/Nick Wass

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da je njegova platforma radila na ograničavanju dometa eksplozivne priče o sinu predsednika Džozefa Bajdena, Hanteru, nakon što su mu federalni organi za sprovođenje zakona rekli da bude "spreman" u pogledu stranih dezinformacija.

Zakerberg je opširno govorio o kontroverzi tokom pojavljivanja u podkastu Džoa Rogana u četvrtak, braneći Fejbukov odgovor na izveštaj Njujork posta objavljen uoči izbora 2020. u kojem se navodi niz sumnjivih poslova Hantera Bajdena, citirajući dokumente dobijene od jednog iz njegovih laptopova.

Iako je izvršni direktor primetio da je Fejsbuk „krenuo drugačijim putem od Tvitera“, koji je potpuno zabranio priču i čak sprečio korisnike da je dele u direktnim porukama, rekao je da je njegov tim na kraju odlučio da ograniči širenje članka na osnovu saveta koje je dobio iz FBI.

- Pozadina ovde je da je FBI u suštini došao kod nas i rekao je „Hej, samo da znaš, trebalo bi da budeš u pripravnosti. Mislili smo da je bilo mnogo ruske propagande na izborima 2016; imamo obaveštenje da će u suštini postojati neka vrsta akcije koja je slična tok. Zato budite na oprezu“ - rekao je on, parafrazirajući reči federalnog agenta.

- Samo smo pomislili, ako je FBI, koji i dalje smatram legitimnom institucijom u ovoj zemlji, vrlo profesionalna policija, došao kod nas i rekao nam da moramo da budemo na oprezu oko nečega, onda treba da shvatimo to ozbiljno - kazao je Zakerberg.

 

 

Međutim, kada je Rogan upitao da li je FBI konkretno pomenuo priču u Njujork postu, Zakerberg je rekao da ne može da se seti, ali je dodao da se „u suštini uklapa u obrazac“ koji je istakla agencija.

On takođe nije precizirao kada je bio u kontaktu sa Biroom, niti da li je do razgovora došlo pre ili nakon što je desetine bivših obaveštajnih zvaničnika objavilo pismo u kojem se navodi da priča o Hanteru Bajdenu ima „sve klasične karakteristike ruske informativne operacije“.

Bivši zvaničnici nisu naveli nikakve dokaze koji bi podržali ovu tvrdnju, ali su ipak izjavili da su „duboko sumnjičavi“ u vezi sa sramotnim izveštajem.

Iako su brojni mediji u početku odbacivali priču o laptopu, pri čemu je NPR to čak smatrao gubljenjem vremena i insistirao da to neće pokrivati, glavne publikacije su od tada promenile stav i priznale da su dokumenti originalni.

AP Photo/Andrew Harnik Pexels
 

Zakerberg je rekao da je u prvih nedelju dana nakon objavljivanja priče o laptopu Fejsbuk pokušao da proveri činjenice u izveštaju, a da je u međuvremenu ograničio „distribuciju“ priče putem algoritma za vesti na platformi.

- Rangiranje u odeljku za vesti bilo je malo slabije. Dakle, priču je videlo manje nego što bi inače - rekao je on, dodajući da ne može da kaže koliko je korisnika sprečeno da vidi članak, ali priznajući da je broj „značajan”.

Iako Zakerberg nastavlja da brani manje ekstreman odgovor Fejsbuka, tadašnji izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi izvinio se zbog načina na koji je platforma reagovala na priču o Hanteru Bajdenu, nazivajući to „potpunom greškom“. Bez obzira na to, obe odluke izazvale su žestoku osudu republikanaca i konzervativnih kritičara porodice Bajden, od kojih mnogi optužuju gigante društvenih medija da su pristrasni i orijentisani na levicu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike