Sedmica u svetu: Unakrsno upiranje prstom, spasavanje redova Džonsona, bivši predsednik sam protiv svih i krv na ulicama Berlina

12.06.2022

19:20

0

Donald Tramp se našao na meti prilikom javnog saslušanja o neredima na Kapitolu, premijer Velike Britanije preživeo je glasanje o nepoverenju, a u prestonici Nemačke došlo je do incidenta koji je podsetio na masakr od pre šest godina

Sedmica u svetu: Unakrsno upiranje prstom, spasavanje redova Džonsona, bivši predsednik sam protiv svih i krv na ulicama Berlina
pregled svet 1106 - Copyright AP Photo Vadim Ghirda/Leon Neal/Michael Sohn/Mikhail Klimentyev, Sputnik/Profimedia

U nedelji za nama (6-12. juna) borbe u Ukrajini su nastavljene, dok su i jedna i druga strana pozivale na dijalog do kog nije došlo. Donald Tramp se našao na meti prilikom javnog saslušanja o neredima na Kapitolu, premijer Velike Britanije preživeo je glasanje o nepoverenju, a u prestonici Nemačke došlo je do incidenta koji je podsetio na masakr od pre šest godina.

Odlučno napred

Napredovanje ruske vojske u Ukrajini nastavljeno je i ove nedelje, dok je Kijev tražio od Zapada dodatno naoružanje kako bi mogao da istraje u borbama. Članice EU razgovarale su o sedmom paketu sankcija, Moskva je tvrdila da je uništila bazu stranih plaćenika, a šta se sve dešavalo na istoku Evrope ove sedmice možete pročitati u vestima označenim tagom Rusija-Ukrajina. Ruski lider Vladimir Putin kazao je da su greške Zapada dovele do globalne inflacije i nestašice hrane, dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objasnio da Vašington i dalje ignoriše argumente MoskveTurska i Rusija postigle su dogovor o isporuci žita iz ukrajinskih luka, Moskva je uvela nove sankcije SAD, a otkriveni su i detalji o ukupnoj vojnoj opremi koju je Vašington poslao Kijevu od početka sukoba.

AP Photo/Rodrigo Abd
 

Lavrov je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nazvao neozbiljnim, dok je Zapad optužio da krizu sa žitom koristi kao izgovor da optužuje Rusiju za globalnu nestašicu. Marija Zaharova je otkrila da je deo oružja iz Ukrajine dospeo u Bosnu i Hercegovinu, Zelenski je uveo sankcije Putinu i drugim ruskim zvaničnicima, a ruska vojska je upozorila na mogućnost novih provokacija ukrajinskih ekstremista.

Predsednik Rusije izjavio je da nikakva gvozdena zavesa neće pasti na rusku ekonomiju uprkos sankcijama koje je uveo Zapad jer se Moskva neće zatvoriti od ostatka sveta kao što je to učinio Sovjetski Savez, članice ODKB postigle su još jedan dogovor, a Putin je uvredio Estonce kada je pohvalio ruskog cara Petra Velikog.

Presuda koja je potresla London

Nakon što su državljani Velike Britanije Šon Piner i Ejden Aslin i državljanin Maroka Sadun Brahim, koji su ratovali na strani Ukrajine, delimično priznali krivicu, Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio ih je u četvrtak na smrtnu kaznu. Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da ipak postoji mogućnost pomilovanja osuđenih stranih plaćenika, premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson izjavio je da će dati sve od sebe da se oni oslobode, a jedan od dva Britanca priznao je da žali što je učestvovao u sukobu na strani Ukrajine i da je shvatio da je bio marioneta medija. Lavrov je još jednom istakao da je odluka suda doneta u skladu sa zakonom DNR, dok je Zaharova izjavila da je London histeričan i da ne treba da naziva strane plaćenike ratnim zarobljenicima.

Spasavanje redova Džonsona

Britanski poslanici u ponedeljak su glasali o poverenju vladi Borisa Džonsona nakon što su prikupljena 54 pisma u kojima se to zahtevalo, pre glasanja je obećavao sve, a kad se ispostavilo da parlament želi da nastavi da on ostane premijer, zarekao se da će pokrenuti reforme. Kako tačno funkcioniše glasanje o nepoverenju i šta bi se desilo da je Džonson izgubio možete pročitati OVDE.

Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP
 

Ukrajinski predsednik priznao je da je srećan što Džonson ostaje premijer, dok je on sam tvrdio da je odličan u svom poslu, a kako je MI6 skovao plan da Džonson dođe na vlast i ukloni Terezu Mej možete pročitati OVDE.

Krv na ulicama Berlina

U Berlinu je u sredu došlo do stravične saobraćajne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, dok je najmanje 10 ljudi povređeno, kada se automobil zaleteo u gužvu, a svedok ovog događaja bio je škotsko-američki glumac, koji se sakrio u strahu da će biti još sličnih incidenata. Ovaj događaj podsetio je svet na teroristički napad od pre šest godina, kada je islamista ukrao kamion u Berlinu nakon što je ubio vozača, i vozilom uleteo na božićnu pijacu, prilikom čega je usmrtio 11 ljudi. Istog dana otkriven je identitet počinioca, za koga se ispostavilo da ima dvojno državljanstvo, a kasnije je saopšteno da je pronađeno i pismo u kom je priznao zločin, čime je potvrdio da ga je planirao i da uletanje u masu nije slučajnost.

Nastavak melodrame i suze za ubijenom decom

Posle 11 meseci istrage, priča oko nereda na Kapitolu ponovo je aktuelna, a komisija koja se bavila prikupljanjem dokaza opet je krivca u napadu na američku istituciju videla u bivšem predsedniku Donaldu Trampu. Celo saslušanje emitovalo se uživo u udarnom terminu, a koji su njegovi glavni ishodi možete pročitati OVDE.

Profimedia
 

Policija na Floridi uhapsila je devojčicu staru 10 godina pošto je ubila ženu koja se raspravljala sa njenom majkom, dok je u još jednoj američkoj školi došlo do pucnjave, u kojoj, na sreću, nije bilo žrtava. Zbog masakra u osnovnoj školi u gradiću Juvaldi u Teksasu, koji je potresao zemlju prošlog meseca, u više od 450 gradova SAD održan je marš u znak protesta zbog nedonošenja čvršćih zakona o kontroli naoružanja.

Elizabetin jubilej i priključenija

Nakon što je kraljica Elizabeta II obeležila svoj platinasti jubilej, portal 24sedam izdvojio je najbolje trenutke četvorodnevne proslave, dok su princ Hari i njegova supruga Megan Markl ponovo uspeli da razbesne javnost prilikom povratka iz Ujedinjenog Kraljevstva. Svi su se pitali šta znači crni simbol koji je britanska kraljica imala na šeširu prilikom izlaska na balkon Bakingemske palate, a njen najmlađi sin, princ Edvard, doživeo je neprijatnost na putovanju kada je avion u kom je bio sa suprugom morao prinudno da sleti.

Napeto u Francuskoj

TanjugAP Photo/Francois Mori
Emanuel Makron

Rezultati anketa koje su se bavile mogućim ishodom parlamentarnih izbora u Francuskoj bili su sve vreme na strani stranke predsednika Emanuela Makrona, iako su davale neznatne šanse i njegovom glavom protivnik, levičaru Žan-Lik Melanšonu. Makron se tim povodom i oglasio i apelovao na građane, rekavši im da bi najbolje bilo da se izbegne "francuski nered".

Zaraza nikad ne dolazi sama

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obelodanila je da je pozitivna na koronavirus, dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zbog posledica kovida 19 otkazao posete Nemačkoj i RumunijiSvetska zdravstvena organizacija odlučila je da ponovo pokrene istragu o poreklu koronavirusa, ističući da ne može da odbaci mogućnost curenja iz laboratorije, dok su Sjedinjene Američke Države odlučile da da ukinu testiranje na kovid 19, a zbog čega je pojava koronavirusa u Severnoj Koreji posle dve godine od početka pandemije privukla toliku pažnju možete pročitati OVDE.

Prvi slučaj majmunskih boginja ove sedmice potvrđen je u Grčkoj, Brazilu i Poljskoj

Zemlja leševa: Predsednik pokrenuo krstaški rat protiv bandi, masakr postao još gori, a sudi se i deci (VIDEO)

Samit Amerika - Bajden organizovao veliki skup, ali se već sve pretvorilo u sramotu: Ko nije pozvan, a ko bojkotuje? (VIDEO)

Trka se već zahuktava: Osim Trampa, republikanci imaju još nekoliko opasnih kandidata za izbore u SAD 2024.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike