Ruska vojska upozorava: Ekstremisti u Ukrajini spremaju provokacije na više mesta, Zapad neka obrati pažnju

09.06.2022

19:50

0

Autor: 24sedam

Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev, tvrdi da je informacije dobio od zarobljenih ukrajinskih vojnika

Ruska vojska upozorava: Ekstremisti u Ukrajini spremaju provokacije na više mesta, Zapad neka obrati pažnju
AP18320462293665 - Copyright Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP

U kokso-hemijskom kombinatu u Avdejevki u DNR ukrajinski ekstremisti minirali su rezervoare sa toksičnim materijama koje nameravaju da dignu u vazduh kada se približe jedinice Oružanih snaga Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.


Kako je precizirao, cilj ukrajinskih ekstremista je da se stvori otrovni oblak koji bi odložio ofanzivu ruske vojske. Ukrajinska strana planira da iskoristi taj događaj kako bi optužila Oružane snage Rusije za upotrebu hemijskog oružja.

General-major je upozorio zapadne zemlje, kao i UN, Međunarodni komitet Crvenog krsta, OZHO da će ove i druge slične provokacije ukrajinskih vlasti o navodnim „zločinima Rusa“ uskoro biti objavljene u zapadnim medijima i na internetu.
AP photo
 


Mizincev je takođe saopštio da ukrajinski ekstremisti planiraju da gađaju iz artiljerije termoelektranu u Zmijevskom okrugu u Harkovskoj oblasti i da za napad optuže rusku vojsku.

Kako je precizirao, u slučaju rušenja objekata termoelektrane bez struje će ostati stanovništvo Harkovske, Poltavske i Sumske oblasti.

Po rečima Mizinceva, informacije o pripremi nove provokacije čiji je cilj da se ruska vojska optuži za neselektivne napade na važne infrastrukturne civilne objekte dobijene su od zarobljenih ukrajinskih vojnika.

AP Photo/Vadim Ghirda
 


Ukrajinski ekstremisti rasporedili su teško naoružanje u fabrici gasne opreme u Druškovki u DNR, dok lokalne stanovnike drže u podrumima pod izgovorom navodnog osiguravanja njihove bezbednosti, navodi ruski general. Slična situacija je i u Kramatorsku u DNR, gde su na teritoriji fabrike „Kondicioner“ jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasporedile artiljeriju i višecevne raketne bacače, a u prostorijama za proizvodnju nasilno drže radnike preduzeća.
Pored toga, na teritoriji fabrike „Azot“ militanti drže u podzemnim prostorijama na stotine stanovnika Severodonjecka u LNR.

Ekstremisti su minirali rezervoare sa hemijski opasnim materijama (azotna kiselina, amonijak, amonijum nitrat) koje planiraju da dignu u vazduh prilikom povlačenja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike